10 mari sibieni: Simon MILES

De astazi pe blog vor aparea cu regularitate, cateva din personalitatile care vor fi supuse votului public, pentru a alege 10 mari sibieni. Alti mari sibieni, aflati in competitie gasiti aici.

———————-

Simon Miles a fost primar al Sibiului pentru o perioada de zece ani, intre 1566 si 1576. El provenea din familiile de patricieni a orasului, fiind inainte vilic al orasului intre 1560 si 1561, iar apoi jude scaunal intre 1562 si 1565. La moartea sa in 1576, corpul ii va fi inmormantat in Catedrala Sf. Maria (astazi piatra funerara o puteti admira in Ferula catedralei).

In perioada sa, Sibiul isi mentine rolul politic si administrativ cheie pentru intregul principat, Dieta desfasurandu-si lucrarile aici in 1566. Principele Ioan Sigismund al II-lea, va veni la Sibiu in 1568. Acesta a oferit in 1570 impozitul pe terenuri pentru urmatorii trei ani iar Stefan Bathory a oferit mai intai in 1571, 437 de guldeni in bijuterii iar in 1572, inca 797 de guldeni pentru reconstructia fortificatiilor.

In perioada lui Miles, Magistratul cumpara, in 1568, arsenalul orasului, localizat in actuala Piata a Armelor, iar doi ani mai tarziu este finalizat bastionul portii Turnului. Sunt reconstruite turnurile Pielarilor, Panzarilor si a Tesatorilor. In 1570, Magistratul redacteaza un nou regulament de stingere a incendiilor.

Doua sunt evenimentele majore ce marcheaza mandatul primarului Miles. In 1570 are loc cel mai devastator incendiu al cetatii Sibiului. Sunt distruse 1303 cladiri. Multe din fortificatiile orasului sunt afectate. Donatiile principilor sunt oferite cu scopul reconstructiei cetatii dupa acest incendiu.

In 1571 episcopia protestanta a Transilvaniei decide sa isi mute sediul administrativ din Sibiu in cetatea fortificata a Biertanului, de unde va reveni inapoi de abia la mijlocul secolului al XIX-lea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.