Despre câini și despre oameni

Mi-a fost dat în ultima vreme să citesc: 1. o tonă de anunțuri despre câini și pisici care-și caută stăpâni și 2. o întreagă dezbatere despre câinii vagabonzi din Brașov.

Acest conflict idiot între cei care iubesc animalele și restul lumii este, ca multe altele, unul creat artificial, pentru că la bază și unii și alții doresc același lucru: animalele să fie iubite și îngrijite de proprietarii lor, fără a-i deranja pe ceilalți semeni și un oraș curat, în care să nu îți fie frică că vei fi mușcat de jivine. Pe aceeași argumentație să nu uităm că oamenii au conviețuit mii de ani laolaltă cu plante, animale, insecte și, dacă e să dăm crezare zvonurilor, extratereștri… drept urmare un oraș modern ar trebui să ia în considerare și acest lucru.

Din păcate realitatea este departe de normalitate. Problema nr. 1 este că există proprietari de animale care nu își înțeleg rolul; dacă ți-ai luat un Azorel acasă, atunci, pe lângă papa și plimbare, trebuie să te asiguri că dacă animalul tău va procrea, ai ce să faci cu neamurile, în caz contrar castrează-l (sau învață-l cum e cu abstinența :D). Pusul puilor într-o cutie și lăsatul la container nu este o soluție (tot crimă se numește și tot în iad ai să ajungi, creștine…). Soluția administrativă cu cipuitul animalelor și castrarea tuturor celor care nu sunt de rasă este groaznică, din punctul meu de vedere, dar poate fi eficientă pe termen mediu și lung… Dublată de educație constantă de la o vârstă cât mai mică a posesorilor de animale. Ceea ce mă duce la problema nr. 2: în Brașov există două ONG-uri în domeniu (Animals Need Us – voluntari cu inima mare, dar depășiți de situație și Milioane de prieteni – despre care am auzit numai chestii controversate) și Serviciul Public de Gestionarea Animalelor (despre care știm că este condus de un nenea lache incompetentul). În ultimii 5 ani nu-mi amintesc nicio campanie locală de educație în domeniu. Bloggerii au încercat să educe (fără succes) proprietarii de câini vis-a-vis de rahatul lăsat pe stradă și cam atât. Nimic despre cum să ne comportăm cu animalele noastre (da, degeaba îi iei copilului câine, dacă nu îl înveți și cum să se comporte cu el), nimic despre drepturi și obligații, nimic despre de ce nu e ok să îți lași motanul să umble liber pe străzi șamd. Combinate cele două ajungem la problema nr. 3: în ultimii ani s-au înmulțit jivinele pe stradă. Acum cinci ani pe strada mea era liniște și pace noaptea; mai nou dacă nu latră gașca de câini, care uneori se mai iau și la bătaie, miorlăie mâțele de trebuie să-mi închid geamurile… Efectul? Câini otrăviți, 180 de comentarii pe prinbrasov.ro și niște conversații tembele de începi să te întrebi serios în ce lume dezaxată am ajuns să trăim și cum se poate ca într-o metropolă cu ambiții de capitală culturală europeană argumentația să fie sub nivelul mării.

În loc de concluzie: dacă iubești animalele cu adevărat, aplică educația contraceptivă, păstrează curățenia și respectă-ți câinele/pisica; și învață-i și pe cei din jurul tău prin exemplu. Și dacă nu te simți capabil să faci acest lucru, atunci stai pe curul tău și nu îți lua animal acasă!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.