Cum își bate joc Electrica de consumatori

DSC_0017-001

Aceasta este factura mea de regularizare, care conține 3 pagini (în imagine, pagina 1). Prima întrebare, în timp ce rupeam plicul mai gros ca de obicei, a fost: wtf??? A doua, unde găsesc un dicționar să pricep ce scrie pe ea? Primul impuls, să mergem pe site-ul companiei. Mergeți, că e absolut degeaba! Prima pagină, întrebări frecvente, tarife, info factură și nu m-am dumirit. Din search pe google, am ajuns pe site-ul E.on, de unde rezultă că factura ar trebui să includă: consumul, rezervarea (cheltuieli fixe gen abonament pentru utilizarea serviciilor – o porcărie, dar no, fie), accize și tva. Certificatele verzi sunt o mizerie care reprezintă investiția în energie din surse regenerabile (expicații la cez.ro); contribuție cogenerare înaltă eficiență este ” schema de sprijin pentru promovarea sistemelor de producere de energie electrică și termică în cogenerare. ”  (de pe același site) – pe înțelesul proștilor, bani pe care îi scoatem extra din buzunar pentru iahturile băieților deștepți (pentru că energia nu-i mai verde și cea termică este folosită de o minoritate de imbecili – atât în Brașov, cât și în alte orașe de prin țară).

Ultima găselniță: consum CPC 10% :

Componenta CPC reprezintă mecanismul prin care achiziţia energiei se face la preţuri concurenţiale în scopul liberalizării totale a pieţei de energie. Acest element se calculează în baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi se va aplica pentru consumul de energie electrică activă înregistrat de locurile dumneavoastră de consum începând cu data de 1 septembrie 2012. Veţi regăsi în factura dumneavoastră informaţiile referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat (componentă CPC), precum şi toate celelalte elemente specifice facturii, evidienţiate separat în formatul utilizat în prezent. Valoarea CPC se va corecta de regulă trimestrial în baza costurilor efectiv realizate cu achiziţia de energie din piaţa nereglementată. 

Și acum începe matematica: din consumul total se scade cel deja plătit estimat și CPC-ul. La ăsta se adaugă CPC regularizat, certificate verzi cu prețuri diferite în fiecare lună, cogenerarea, accize și tva. Și ca să nu mai pricepi nimic, cretinii regularizează certificate verzi de anul trecut și culmea, le dă cu minus….

De ce se poate asta? Pentru că este o situație de monopol; pentru că se poate; pentru că dacă pe factură ar apărea un rând conținând consum x tarif care se modifică în fiecare lună, oamenii ar ieși cu toporul în stradă (dacă îți trebuie dicționar ca să pricepi ce citești, nu mai ai timp de proteste).

Advertisements

4 thoughts on “Cum își bate joc Electrica de consumatori

  1. EU NU AM PLATIT CERTIFICATELE VERZI SI CPC/AVETI DREPTUL SA NU PLATITI CEEA CE NU RESPECTA UN CONTRACT/ALTFEL NU MAI SUNTETI CETATENI/SUNTETI…ALTCEVA/SI LA FEL VOR FI COPIII VOSTRI/ORICUM PE HOTI NU-I VETI SATURA VREODATA/INTOARCETI-LE
    SPATELE SI DACA TOT VIN-P.A.R.U.-adica
    parerea autorizata romaneasca urgenta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.