Reguli de politețe în relații publice

Din experiența ultimilor ani, eu cred ca următoarele reguli ar trebui să fie baza într-o relație profesională normală:

– atunci când contactezi o persoană necunoscută sau parțial cunoscută, după formula de salut, este normal să spui cine ești, după care să îți expui motivele pentru care contactezi persoana respectivă. Această regulă este valabilă pe email, pe telefon, față în față sau pe facebook. Atunci când scrii de pe contul unei organizații/ instituții/ firme este cu atât mai important să spui cine ești.

De exemplu: Bună ziua, sunt x, vă contactez din partea organizației y pentru motivul z.

– atunci când contactezi o persoană cu care ai relații profesionale, este de preferat să o faci în timpul orelor normale de program. În general, instituțiile publice lucrează de la 7.30/8 până la 16/17, firmele între 9-17/18, organizațiile și freelancerii au uneori program mai flexibil. Asta nu înseamnă să fii mitocan și să deranjezi omul la ora 23 pe facebook…

– faptul că suntem “prieteni” pe facebook (care în practică se traduce în cunoștințe, care acceptă să distribuie informații de categorii diferite) nu înseamnă că poți abuza de această relație. O relație profesională nu devine una personală doar pentru că suntem prieteni pe facebook.

– atunci când reprezinți o persoană juridică, reprezinți de fapt imaginea ei. Pe rețele sociale devine cu atât mai dificil să faci diferența între omul – reprezentant al organizației x și omul – persoană privată, de aceea uneori este bine să gândim pentru câteva secunde și apoi să acționăm.

Lista rămâne deschisă, dacă aveți și alte exemple 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.