Cetățeni activi?

Dintre toate conceptele care se poartă la nivel de UE, cetățenia activă este unul pe cât de important, pe atât de abstract. În ultimele zile am luat parte la un mini-curs pe această temă, am primit un comentariu cel puțin interesant pe blog și am observat statusul protestelor legate de Roșia Montana și Chevron. La care pot să adaug propriile mele experiențe din ultimii ani.

Ce înseamnă să fii cetățean activ?

“Uneori te simţi confortabil doar stând degeaba, fără a face nimic, dar alteori vrei să faci mai multe pentru a schimba ceva în societate. Este dreptul tău să participi, să-ţi exerciţi influenţa şi să-ţi aduci aportul la dezvoltarea societăţii.” http://europa.eu/youth

Pentru mine înseamnă în primul rând să-ți cunoști drepturile sau cel puțin să știi cum să-ți cauți informații. Internetul nu există doar pentru pornografie și statusuri tâmpite, ci este o modalitate extrem de rapidă de a avea acces la informații. Instituțiile statului nu există pentru a ne demonstra cine are puterea, ci pentru a ne servi nevoile de cetățeni.

În al doilea rând să avem capacitatea (cunoștințe, abilități și atitudini) de a ne rezolva problemele, singuri sau împreună cu entitățile din jurul nostru (prieteni, instituții, organizații, comunitate).

În al treilea rând să deprindem de la o vârstă cât mai fragedă atitudinea potrivită, de a fi activ, de a face ceva și pentru ceilalți pentru binele comun.

Am auzit de nenumărate ori argumentul cu “ei” trebuie să facă și să dreagă (statul, politicienii, extratereștri), o atitudine absolut dezastruoasă în practică. Nu ei, eu sau noi trebuie să facem lucrurile să meargă. Fără să ne cramponăm de legislație și birocrație.

Din păcate, în pofida vorbelor frumos împachetate în concepte pentru care ai nevoie de master și două doctorate pentru a le înțelege, statul român s-a asigurat în ultimii ani că cetățenii săi zac într-o stare vegetativă, pentru care, of course, este nevoie de intervenția divină a cuiva (stat, politicieni, extratereștri) pentru a face lucrurile să se miște… Și cum cine plătește, călărește, regulile jocului nu mai sunt făcute de cetățeni sau împreună cu ei, ci de aleși, pentru “binele” cetățenilor (cu ghilimelele de rigoare). Într-o astfel de societate, care începe să nu mai aibă nicio legătură cu democrația, nu trebuie să ne mire că se încearcă oprirea unor proteste prin inocularea fricii în rândul protestatarilor (cine naiba vrea să primească amendă sau să aibă dosar penal?)

Starea lucrurilor actuale ar trebui să ne dea cel puțin de gândit; de acționat, fiecare după puteri și interese. Cel mai nasol ar fi să închidem ochii și să ne facem că nu pricepem….

Advertisements

5 thoughts on “Cetățeni activi?

 1. Claudia Popa, Îmi place articolul. dar, după mine, necesită puţină fasonare, cum ar fii:”Cel mai nasol este că ne credem prea deştepţi!”
  Sper să nu-ţi lezez feminitatea, dar părerea mea este că trebuie să punem punctul unde trebuie, şi nu să ne învârtim în jurul căutării, de ce bine am zis-o în scris, meteahnă a tuturor bloggerilor.
  Dacă la mine, observi asemenea tare, te rog mult, nu mă cruţa!
  Mă ajuţi, arătându-mi deficienţele!
  Cu prietenie, în care nu-ţi vine să crezi!
  Onu

 2. Claudia imi place ”spiritul tau active” eu nu ma consider un ”mare blogger” asa ca nu am sa te critic pentru stilul tau. Mi se pare un articol interesant care din pacate pune niste intrabari si aproape ca nu da nici un raspuns. Este intradevar nevoie de cetateni activi si ai punctat foarte bine ca in “ultimii ani cetatenii zac intro stare vegetativa” dar din pacate stare asta nu o sa se schimbre prea curand, iar atata timp cat nivelul de educatie este scazut iar oamenii traisc in saracie nu va putea niciodata sa se faca vreo schimbare. Toate protestele astea din ultima vreme in parerea mea nu au prea multe in comun cu mediul sau cu explotarea minierea de la Rosia Montan sau a gazelor de sist, au de a face cu o crestere a diviziunii societatii cu o largire a prapastiei intre bogati si saraci. Protestele nu vor rezolva situatia decat pe moment dar, daca trebuie sa luptam pebtru ceva eu zic ca mai bine luptam pentru o noua societate incepand cu schimbari de la varf in jos (de la politicieni pana la nivelul primilor ani de scoala-educatia este fundatie oricarei societai) si eu sunt de pare ca nu Rosia Montana este problema ci structura sociala in care ne aflam si incapacitatea noastra a tutror de a ne trezii.

 3. Reblogged this on CRONICA REZERVISTULUI and commented:
  E nasol să închizi ochii și să te prefaci că nu vezi nimic, dar e la fel de nasol să strigi pe stradă fără să știi prea bine de ce ești acolo – știu, teama de stradă nu e o soluție, dar nu e normal sa rămîi în stradă sau la stadiul de stradă fiindcă orice protest, orice revoluție nu poate fi permanent, altfel ajungem la teoriile lui Mao.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.