Cota unică

După mine unul dintre primii pași în a-l determina pe un cetățean să contribuie la societate este de a crea un sistem fiscal extrem de simplu, clar și evident. Știți filmulețele “for dummies”? Cum să-ți calci cămașa pentru proști? No bine, sistemul fiscal ar trebui să fie creat pentru prostul din mine și din oricine altcineva, indiferent de educație șamd. Cota unică este o încercare de acest fel. Zic încercare pentru că unicitatea este discutabilă, atâta vreme cât există tot felul de derogări. Cât plătești din salariu? 16%. Dar din venituri din chirii? 16% aplicat la 3/4 din chirie (că 25% este deducere, pentru mai puțin de 5 contracte)… Deja începe să te doară capul. Dar din veniturile firmei? Păi dacă e din profit, să vedem ce cheltuieli sunt eligibile, ce nu… dracu pricepe ceva, fără ajutor specializat?? Ăstea sunt niște exemple valabile cel puțin anul trecut. Cu o cotă unică, n-ai habar ce obligații ai? – te duci frumos pe pagina administrației financiare, înveți procentul și la revedere. Poți să îl calculezi rapid, poți să faci prognoze etc. Birocrație minimă. Informație clară pentru contribuabili. Clară și pentru inspectorii fiscali. Fără dureri de cap. Da, mai ceva ca algocalminul…

Eu m-aș fi așteptat ca introducerea cotei unice din 2005-2006 să fie urmată de alte măsuri de simplificare și eficientizare a sistemului fiscal. Da, slavă cerului finanțele nu mai cer dischete pentru toate operațiunile; vor în schimb cd-uri… deși folosesc pdf-uri inteligente. Însă în anul de grație 2014 citesc despre controale anaf unde inspectorii calculează deductibilitatea consumului de apă (say what????) și despre discuții privind reintroducerea impozitului progresiv.

Cât de idiot trebuie să fii să consideri că așa vei scoate mai mulți bani la suprafață, când experiența anilor trecuți îți arată clar opusul? O cotă unică reală din tot ce produci ar fi lăsat statul doar cu dilema identificării tuturor veniturilor. O unică problemă de rezolvat, tăind în același timp tuturor posibilitatea de a se fofila sub o scutire, deducere sau altceva. Dar cred că statului îi place mai mult joaca de-a câinele și maimuța.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s