De ce se împotrivesc oamenii proiectelor?

Faptele: Premium Aerotec a propus Consiliului Local Brașov renovarea spațiului dedicat copiilor din parcul Titulescu și transformarea lui pe banii companiei, cu elemente specifice aeronauticii. După aprobarea în CL și mediatizarea proiectului a apărut o petiție împotriva acestui proiect, motivul fiind că locul de joacă pentru copii a fost renovat nu de mult și că proiectul va avea impact și asupra zonei verzi, propunându-se găsirea unei alte locații pentru această idee. Inițiatorii petiției sunt părinți care utilizează locul de joacă din parc. (dacă am reținut greșit, corectați-mă).

Acum a apărut o altă petiție, în favoarea proiectului. Și întrebările: de ce se împotrivesc oamenii unei idei care sună foarte bine în teorie?

Din experiența unui om care concepe proiecte pentru comunitate, prima întrebare pe care mi-am pus-o a fost dacă cineva i-a întrebat pe părinți, înaintea inițierii proiectului, dacă li se pare necesar proiectul. Personal inclin să cred că nu prea. Teoria zice că orice proiect rezolvă o problemă sau o nevoie. Nevoia părinților de a avea unde să iasă cu pruncii la joacă și la aer. Care momentan este satisfăcută (se pare) de ceea ce există. Mai văd poze de la prieteni cu copii pe net și elementele din locul de joacă par încă funcționale. (La fel cum cele din parcul Tractorul sunt ok – apropo de ideea cu mutatul în parcul Tractorul). Din punct de vedere al resurselor, orice investiție are o durată de viață – specialiștii primăriei ar trebui să ne spună dacă parcul este sau nu depășit din acest punct de vedere. Doi, în Brașov nu prea mai există zone verzi, pentru că s-au transformat în parcări. Dacă se continuă acest ritm, în curând vom trăi într-un mare cimitir de beton. Așa că pot înțelege argumentele celor care nu sunt de acord cu tăierea de copaci, etc. oricât de fancy ar fi un parc aeronautic.

Revenind la modul logic în care ar trebui să concepem proiecte și de ce în practică nu se întâmplă asta, explicația este chiar simplă: finanțările în acest moment se dau haotic și la presiunea grupurilor. Din acest motiv ești constrâns de multe ori să rezolvi probleme dându-le o formă care să răspundă finanțatorului. Aplicarea se face într-o lună, timp în care de abia ai timp să rezolvi hârțogăria imensă și când să mai faci și consultare publică? Drept urmare mergi pe experiența ta în a înțelege fenomene sociale și pe intuiție. Trei, banii publici pentru investiții care nu-s renovări de școli, camere video (de ce naiba avem nevoie de camere video peste tot, nu înțeleg???) și străzi nu prea există, decât în măsura în care se mai întâmplă câte un proiect gen CSR de companie. Patru, toată lumea vrea proiecte în centru, pentru că pare că acolo vizibilitatea este maximă… big mistake!!! Ați auzit de revitalizare urbană??? Vreți să spuneți că în acest moment tot Brașovul este plin de spații de joacă pentru copii, care-s în termenul de viață, suficiente și fancy??

Și apropo de asta, discutam cu colegii mei despre parcul Civic (aka tăpșanul verde și cu oareșce copaci dîntre clădirile business, care nu știu cât va mai rezista….). 34 Life a plantat în 2009 niște copaci în parcul respectiv, una dintre cele mai faine idei care a mobilizat o mulțime de persoane să se implice civic în oraș. Anul trecut (sau un an jumătate) primăria a tăiat din copaci ca să refacă parcul pentru copii și zonă (și să îi trăznească niște garduri, că fără garduri nu ne putem juca în spațiu public…). Probabil că în vreun an-doi-trei, în zonă se va rade tot pentru o parcare/ zonă de birouri/ centru cultural despre care se tot discută pe la colțuri….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s