Cum rezolvăm probleme?

Într-o săptămână extrem de aglomerată mi-a fost dat să aud/citesc diferite păreri legate de tot felul de probleme de actualitate. Una dintre ele este legată de obezitatea în creștere a copiilor. Alta, de securitatea copiilor în școli. Mă opresc la cele două, pentru că am lucrat timp de o săptămână cu câteva sute de copii, de vârste diferite, de grădi și școală generală, drept urmare mă preocupă orice are de-a face cu cei mici și un stil de viață sănătos. A începe o dezbatere pe facebook poate fi un pas în rezolvarea de probleme. Din experiență însă știu că majoritatea dintre noi discutăm mai mult de dragul discuției… Poate face și asta bine la sănătate, din păcate nu rezolvă nimic în practică.

Și să vă dau câteva exemple: legat de obezitatea copiilor, toată discuția s-a centrat în jurul mâncării de fast-food. Se întâmplă că nu prea am văzut copii supraponderali în această săptămână (asta nu înseamnă că ei nu există). În schimb am văzut copii cu extrem de multă energie, pe care nu au unde să și-o consume. Din această cauză devin agitați, cu deficit de atenție și mai mult sau mai puțin violenți. Reflectând la acestă oră, problema mâncării este doar una dintre cauze; sedentarismul + tehnologia + stilul de viață (unde intră și familia/ anturajul) sunt alte probleme. Ce facem în această situație?? Este suficient să facem două jocuri în săptămâna altfel sau ar fi cazul să găsim adevăratele cauze și să acționăm asupra lor?

Un altul: primăria a  cheltuit  mai mult de 600.000 euro din fonduri atrase și locale pentru un sistem video implementat în școli… un domn comenta pe un blog local că e super, dând exemplu faptul că un kinder a fost prins cu ajutorul camerelor video în timp ce fura telefoanele mobile ale colegilor.  Mă scuzați dragi părinți, dar de ce au nevoie copiii de telefoane mobile și tablete la școală? Nu sunt instrumente didactice, pauza are 10 minute so wtf??

Din păcate la ora actuală cheltuim bani pentru efecte, dar nu facem nimic să identificăm adevăratele cauze ale problemelor și să acționăm asupra lor. Pe termen mediu efectele vor fi dezastruoase (gândiți-vă la exemplele celor care pocnesc oameni pe stradă ca să se poată filma pentru net, că e funny…).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s