2 cuvinte despre AFCN după care o să tac

Am fost la conferința de presă a Consorțiului Corona din Brașov. Am citit și știrile care urmează conferinței de presă a celor din București. Dar cred că și într-un caz, și în celălalt mesajele nu sunt suficient de clare. Oamenii care au proiecte picate nu sunt iritați de faptul că dintr-o dată nu se mai văd pe lista de câștigători ai AFCN. Oamenii sunt iritați de evaluare și de lipsa transparenței procesului. Și să vă dau un exemplu concret, din experiența personală: am avut 2 proiecte depuse, ambele picate cu punctaj mare. Lecturând rapoartele de evaluare solicitate la contestație am avut surpriza să văd un raport copy-paste din proiect. Persoana respectivă ne-a dat și cel mai mic punctaj, 71 de puncte. Ce să pricep de aici???? Cât privește restul argumentației, din celelalte rapoarte, este subiectiv în majoritate și denotă inclusiv faptul că persoana ori nu a citit tot proiectul și anexele, ori că a dat copy-paste de prin alte rapoarte…

Apoi ar trebui să pricepem care e situația fondurilor destinate culturii în acest moment: consiliile locale și județene finanțează doar cheltuieli la limită, pentru instituții, nu pentru organizații; mai există în câte o localitate câte un concurs anual pentru proiecte, cu sume care scad an de an (în Sibiu, în vreo 5 ani, sumele s-a înjumătățit în fiecare an, la Consiliul Județean; la Consiliul Local anul ăsta a ieșit un scandal de nedescris; în Brașov nimeni nu știe ce sau dacă finanțează Consiliul Județean; Consiliul Local finanțează proiecte pe șestache, pentru că nici dracu nu a știut de licitația lor, cu mici excepții, care se regăsesc pe listă). Drept urmare AFCN este singurul fond care finanțează o dată sau de două ori pe an proiecte culturale. Sau finanța că cică de la anul s-ar desființa și ăsta. Bineînțeles că rămân încă valabile sursele private, inclusiv donațiile individuale, dar câți își permit un fundraiser angajat?

Și ca să închei, personal nu mi-ar fi părut rău dacă vedeam alte proiecte mai bune pe lista celor finanțate. Până la urmă toți avem câte ceva de învățat de la cei din jur. Dar am văzut organizații cu îngeri în titulatură….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s