Sarmalele și mâncarea tradițională

DSC_0027

Dar voi nu vă comandați sarmale? mă întrebă ea, ușor mirată. Cum să îi explic că noi mâncăm sarmale la fiecare sărbătoare, sindrofie mai serioasă, toată iarna și de Paștele care tocmai a trecut? 🙂 Tipa stătea cu ghidul turistic în brațe, deschis la pagina cu mâncare tradițională românească. Lista conținea mămăliga, sarmalele, zacusca, micii și grătarul de porc. Acum explică-i că cel puțin trei chestii din listă sunt valabile pentru multe țări din zonă.

Pentru cineva care iese cel mult din localitatea natală în vizită prin România, mâncarea poate avea oareșce influențe locale; asta dacă reușești să ajungi prin gospodării în care încă se mai gătește. Restaurantele au ajuns să aibă același meniu, cu gust de ulei de palmier; iar shaorma-i la fel ca pizza: sunt de-ale altora.

Șocul cultural apare atunci când ieși din țară sau când ai de-a face cu străini și descoperi că sarmalele nu-s chestie românească. Că oamenii dacă-s umblați prin lume, nu pică pe spate când le dai salată de boeuf, dar s-ar putea să le placă tocana de cartofi. Și atunci înveți un lucru de bază: că specific românesc este ce mănânci tu acasă, în fiecare zi sau la momente mai speciale, chiar dacă-i mango importat din țări de peste ocean. Că tradițional e ce gătea bunica la țară și ce mai găsești prin casele cu doamne care-s plictisite de viață și ce tu evident că nu prea consumi, pentru că are prea multe grăsimi și prea mult zahăr și prea mult sos sau fum și reclama de la tv îți zice că ăstea nu-s bune pentru sănătate dar ar fi senzaționale pentru un turist străin dacă nu ar fi mult prea vegan și ingredientele din magazin mult prea fără gust.

Și atunci te mulțumești să-i recomanzi sarmale, în timp ce tu-ți comanzi un șnițel vienez.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s