democrație locală

Nu e bizar că toți vrem să fim liberi dar în același timp ne impunem nouă și altora numai bariere și stâlpi? Dualismul ăsta pe care eu îl consider ipocrizie maximă mă face cu nervii. Scuzați exprimarea. Știu că oamenii au capacitatea de a face față oricărui rău. Până la urmă este una din abilitățile cu care am supraviețuit ca specie. Dar mi se pare ciudat că în epoca în care trăim să fim blocați în propriile limite și să nu putem să vedem nimic mai mult.

Pentru mine exemplul clasic este cel cu: la ăia se poate, dar la noi, nu dom’le, nici gând.

Nu caut explicații filozofice și nici psiho-istorico-sociologice. Dar vă pot arăta două situații în antiteză, care demonstrează că democrația se interpretează diferit:

– Brașov, cartier, zonă rezidențială, blocuri, problema mașinilor parcate pe trotuarul oricum extrem de îngust din fața blocurilor. Locuri de parcare insuficiente. Pleci pe teren, când te întorci trotuarul este plin de stâlpi. Evident să nu mai parcheze cetățenii mașinile pe trotuar. Fără nicio înștiințare, fără nicio soluție la problemă, fără nicio discuție/dezbatere/anunț pe tomberonul de gunoi. Democrație de România.

– o localitate din zona Gothenburg. Centru de tineret, copiii cu background problematic sau nu (imigranți, alcool, droguri alea-alea). Sunt întrebați după fiecare activitate și încă o dată pe an dacă au fost incluși în luarea deciziilor, dacă sunt ei sau angajații cei care decid activitățile, dacă au fost stimulați să aibă inițiativă etc. Democrație de Suedia.

O să spuneți că ce legătură au parcările cu activitățile dintr-un centru de tineret? N-au. Dar modalitatea în care ne educăm cetățenii și apoi modalitatea în care punem în practică ce știm spune foarte multe despre o societate.

Eu sincer găsesc din ce în ce mai puține motive pentru a trăi în democrația locală…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.