Tânăr fără experiență, caut nevastă. Pardon, job.

Căci repetiția e mama învățării 😉

Toți vrem un job bun, respectiv recompensat corespunzător, efort minim și să facem ce ne place. În realitate însă nu se întâmplă chiar așa; uneori crește salariul, dar și efortul este pe măsură; stăm pe facebook toată ziua, dar nici nu ne place ce facem șamd.

Cum să ne pregătim însă pentru a găsi jobul dorit?

În primul rând trebuie să știi ce vrei. Ia o foaie de hârtie (poate să fie și refolosibilă, de abia se bucură planeta), un pix/creion și fă o listă cu ce ți-ar place să lucrezi. După care mai fă o coloană cu ce știi să faci în acest moment. După care apucă-te de tăiat și colorat și prioritizează cele două liste, încercând totodată să vezi corelațiile între ele.

Și dacă ai găsit un job care ți se pare interesant, apucă-te de research. Caută informații despre job, citește articole despre ce spun specialiștii vis-a-vis de el (va mai exista jobul pentru 10 ani, ce studii sunt necesare, ce experiență), caută companii și informează-te despre ele.

Pasul următor este să îți construiești un CV corespunzător. La nivel european există Europass, care te ajută să-ți construiești un CV standard. Scoate în evidență în primul rând rezultatele anterioare și lucrurile care au legătură cu cele două liste anterioare. De pe site poți salva documentul și îl poți încărca ulterior, când ai nevoie să îl actualizezi.

Dacă descoperi că nu ai prea multă experiență, nu ești singurul/a. Ce soluții există? Prima ar fi să vezi din CV-ul tău ce poți să scoți în evidență, care te-ar ajuta la acest capitol. Partea a doua ar fi să începi să acumulezi experiență. Poți face voluntariat, poți participa la activități extrașcolare, poți lucra part-time/ weekend/ vacanțe, poți căuta internship-uri (la noi nu sunt prea folosite în acest moment). Poți să îți iei mici angajamente/ responsabilități în familia extinsă/ prieteni/ vecini (babysitting, făcut mici cumpărături pentru vârstnici, plimbat câini etc). Pare bizar, dar toate aceste activități pot demonstra că ești o ființă responsabilă, organizată, creativă, etc, lucruri care sunt necesare unui viitor angajat.

Cu cât începi mai repede acest proces – de construire a CV-ului și educației/experienței, cu atât mai bine. Aici te pot ajuta discuțiile cu părinții, cu prietenii, dar și consilierii școlari și lucrătorii de tineret (unde există). Cel mai stupid este atunci când termini masterul și realizezi că ai studiat ceva ce nu îți place, la presiunea anturajului, că nu ai niciun pic de experiență, decât la like-uri pe facebook și că e musai sa produci bani… de regulă vei sfârși cu un job care nu îți place, sub calificare și pe termen lung îți vei răsfrânge frustrările asupra celor din jur și viitorilor copii.

Experiența este cel mai ușor lucru de acumulat. Restul sunt doar hârtii și birocrație 🙂 Și dacă nu ține, există întotdeauna varianta cu nevasta 😀

PS: O variantă de a acumula experiență prin voluntariat și formare prin proiectul “Educație prin artă pentru copiii romi” – click aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.