Tehnologie, rețele sociale și kinderi

Vârsta oficială pentru a-ți face cont pe facebook este 13 ani (14, în Spania și Coreea de Sud). Aproximativ vârsta la care ăștia micii devin adolescenți și încep să aibă alte preocupări decât desenele animate…. în teorie 🙂 La fel teoria zice că dacă vezi un cont sub 13 ani, îl raportezi frumos la facebook și ei îl șterg imediat. Păi cine ar avea inimă să facă așa ceva? No bine, în practică kinderii au învățat să-și facă cont punând o vârstă mai mare, căci toată lumea este pe rețele sociale… și piticul dacă nu are telefon deștept la școală, este discriminat…. și mami, și tati fac orice pentru odorul lor. Din combinația asta, partea bună este că cei mici vor avea competențe tehnologice de la vârstă cât se poate de fragedă. Partea proastă este că majoritatea nu au formate mecanismele necesare pentru a face față pericolelor din online sau pentru a nu deveni dependenți. Adolescenții pot folosi legal rețelele sociale, dar nici ei nu sunt feriți de pericole și nu au abilități formate în domeniu dintr-un motiv destul de simplu: pentru că în familie, școală și societate nu se discută cât este necesar pe tema asta. Și fără educație, nu putem avea rezultate.

Câteva exemple:

– bullying – studiile zic că aproape jumătate din copiii români au fost hărțuiți, în lumea reală sau online, punând România pe primul loc în Europa. Se poartă la greu mesajele răutăcioase, înjurăturile, obscenitățile.  Informații pe tema asta pe helpline.sigur.info.

– sexualizare – puștoaice care postează poze mai mult sau mai puțin dezbrăcate, în posturi incitante sexual… de aici până la “arată-mi-o pe a ta, ca să ți-o arăt pe a ta” pe sms sau chat nu mai e decât un pas…

– protecția datelor personale – am văzut distribuite diplome, carnete auto… doar câteva de care îmi aduc aminte rapid. Majoritatea cu toate datele la liber pentru toți prietenii, prietenii prietenilor și tot internetul.

Apropo de asta am văzut un film recent în care o mamă super protectivă își hărțuia la propriu adolescenta încercând să o ferească de pericole pe net 🙂 Nu este o soluție. Mai degrabă încercăm să îi învățăm pe cei mici (și mai mari) cum să își construiască propriile mecanisme pentru a se proteja singuri. Plecând de la a le da acces la tehnologie conform vârstei; de la a-i ajuta să-și creeze rețele sociale cu persoane cunoscute; de la a le a-i învăța să ia decizii asumate și să-și exercite gândirea critică (acel “de ce?” enervant poate fi uneori extrem de folositor…).

Și apropo de folosirea tehnologiei – un exemplu de folosit stop-motion cu cei mici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.