Țara arde și consilierii visează ong-uri prin care să șifoneze bani

Mă scuzați dacă sunt puțin acidă…

Deci, ca să începem românește, știrea locală a zilei nu e cea cu sinuciderea unuia din patronii Regiotrans (mda, încă o afacere de succes, care de fapt nu e de succes, că-i crescută artificial, cu subvenții, abureli și spăgi…) ci e cea despre ideea înființării unei federații de proprietari în Brașov, care, of course, să acceseze fonduri europene, fiind citat dl. consilier Vasile Martin.

No bine, câteva cuvinte despre asociațiile de proprietari la momentul 2015. Majoritatea ar putea bine mersi să se desființeze pentru că sunt niște organisme moștenite din comunism, majoritatea conduse de moși senili, care de-a lungul anilor și-au pierdut obiectul muncii care era colectarea banilor pentru plata utilităților. În majoritatea celor din Brașov la ora actuală se mai plătesc doar facturile de apă și cele de gunoi – Comprestul încheie contracte inviduduale, deci unica problemă nerezolvată este Compania Apa, căreia îi convin mai mult pierderile de pe rețea. De-a lungul anilor am mai purtat conversații vis-a-vis de taxele comune de pe scară (lift, electricitate, interfon) dar, să fim serioși, pentru fiecare există o rezolvare rapidă; inclusiv pentru clasica apă consumată de femeia de servici pe scară (pe voi nu vă stresează tembeleala cu sticla de apă lăsată pe hol???) Chiar și femeia de servici poate fi angajată de agenție specializată și facturată individual proprietarilor. Și ca să înțelegeți cât de eficiente sunt asociațiile de proprietari, cele din cartierul meu lucrează doar cu chitanțier, fără cont în bancă… plăți moderne, nema; casiera, o babă idioată; și discutăm de asociații manageriate de o firmă și cu cheltuieli cât de cât sub control (deși prea mari, din punctul meu de vedere). Apoi, dacă e să mă gândesc la azilul în care locuiesc eu, jumătate din proprietari sunt în drum spre cele 70 de virgine din rai, iar următorul sfert probabil va avea același destin în următorii maxim 10 ani. Rata de înlocuire a proprietarilor e sub 50%, moștenitorii fiind prin alte orașe, ceea ce va face ca multe apartamente să rămână nelocuite (apropo, subiectul ăsta ar merita o investigație); pe de altă parte va fi interesant când vor apărea chiriașii și tunurile la taxe (pentru că în Ro nu există o cultură a chiriei, drept urmare și proprietarii și chiriașii au deseori comportamente infecte). Și așa ajungem la ultima parte, care ar merita un efort de coalizare (dar nu neapărat sub forma asociațiilor actuale): reprezentarea drepturilor proprietarilor și chiriașilor în relația cu instituții diverse, de ex. primăria sau cu furnizorii. Păi dacă mă gândesc câte blocuri au fost țăpuite de către firmele de izolare, chestie care se întâmplă bine mersi în continuare, mai are rost să dezbatem acest subiect? Câte asociații ați auzit să discute despre planuri de dezvoltare în cartiere, despre eficiență termică (în alt context decât izolarea obligatorie), despre spații verzi, parcări etc? Câte asociații știți să se preocupe de infrastructura generală?

Trista realitate este că asociațiile funcționează strict din inerție. Iar instituțiile statului își aduc aminte de ele când se fac că fac dezbateri publice pe teme precum bugetele publice. Sau atunci când unuia îi mai sclipește neuronul că s-ar putea îmbogăți din fonduri, cum altfel, europene.

Advertisements

One thought on “Țara arde și consilierii visează ong-uri prin care să șifoneze bani

  1. Pingback: Țara arde și consilierii visează ong-uri prin care să șifoneze bani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.