Apropo de competențe

Chiar dacă în ultimii ani am participat la tot felul de cursuri, față în față sau online, la schimburi internaționale și am învățat lucrând chestii care necesită (măcar) studii superioare, tind să cred că unicul lucru folositor este să desfund toaleta. Fără glumă 🙂

De unde rezultă câteva idei, într-o ordine aleatorie:

– să fii independent necesită să fii capabil să-ți rezolvi singur nevoile, de bază sau de ordin superior

– românul e una dintre ființele bune la toate și poate că nu e un lucru atât de rău…

– capacitatea de a supraviețui merge mână în mână cu cea de adaptare și are de-a face în primul rând cu nevoile de bază

Dacă plecăm de la ultima idee și evaluăm sistemul actual educațional, concluziile sunt cam triste. Nu e bai că 90% din părinții români au preferat să-și lase kinderii să studieze religia – până la urmă asta e democrația – și nici nu are rost să discutăm comoditatea celor care preferă să meargă cu gloata, în loc de a ieși din zona de confort (apropo de asta, în prevenția primară una din activitățile de bază este construirea de abilități de a face față presiunii egalilor – arătați-mi un program/ diriginte/ companie care face acest lucru măcar o dată într-un ciclu educațional/ în viață…). Însă merită să aruncăm un ochi critic asupra felului în care acest lucru se va răsfrânge în societate și asupra noastră, a tuturor. În cel fel vor fi capabile să se adapteze vremurilor aceste persoane? În ce fel vor înțelege să acționeze pentru a supraviețui atunci când se vor confrunta cu o problemă? Vor fi capabile să-și ia soarta în dinți sau vor aștepta la nesfârșit ca o forță divină să le rezolve pe toate? Dacă extrapolați veți vedea că efectele unui gest aproape nesemnificativ – completatul unei cereri – se văd în toate zonele societății.

Partea mai nasoală este că exact așa cum neconcordanțele dintre comunicarea verbală și nonverbală produc  confuzie, la fel incapacitatea de adaptare va conduce la traume, la neînțelegerea fenomenelor, la implozii.

Teză de doctorat.

Advertisements

One thought on “Apropo de competențe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.