Șase, vin românii!

Fiecare vede și pricepe ce vrea.

Atunci când ambasadorul tău, oficial român, se face că nu vede sărăcia de acasă, no bine, atunci țara ta a cam dat de dracu.

“Romanians are coming” este un documentar în 3 părți, care a rulat în ultimele săptămâni pe canalul Channel 4 din Anglia. Din câte am priceput eu contextul englezesc este pre-campanie electorală (alegeri generale), creșterea în sondaje a partidul extremist UKIP și reforma sistemelor de sănătate/social + migrație. Cineva chiar dădea numeroase exemple de emisiuni similare, care se focusează pe migrație plus una din temele de interes pentru campanie electorală. Și cum românii fac parte dintre grupurile migratoare importante din ultimii ani, e de înțeles de ce o parte din documentare le sunt dedicate.

Pe mine m-au interesat mai degrabă reacțiile celor din România, pentru că (încă) este zona în care trăiesc și activez.

Câteva cuvinte despre documentar: mie mi-a plăcut cum este făcut, chiar dacă primul episod începe cu romii din România. În plus mi-a creat o serie întreagă de emoții, legate de personajele care apar prin documentar. Acum cred că jurnaliștii de investigație ne-ar putea spune cât e poveste reală și cât abureală manipulatoare… da stai, că nu mai există jurnaliști de investigație :))) Mi s-a părut interesant că toți cei apar în documentar pleacă în dorința de a-și găsi în primul rând un loc de muncă și de a ieși din mizeria de oraș/comunitate în care trăiesc. Ce o fi nasol în asta domnule ambasador? La fel, că supraviețuirea asta la nivel de bază nu este pentru oricine. Eu nu știu dacă aș putea să trăiesc pe cartoane, chiar dacă e în mijlocul Londrei. Să înghit orice comentariu rasist, de la un conațional infect, doar pentru că n-am încotro. Dar am lucrat cu numeroase persoane aflate în stări diferite de vulnerabilitate. Am prieteni care au plecat din România pentru că situația era atât de nasoală încât asta a fost ultima soluție. Fiecare dintre ei au făcut ce au putut și au învățat să se descurce până au reușit să ajungă la un nivel la care să poată funcționa normal. Nici ei, nici cei care apar în documentar nu sunt cu nimic mai prejos. Diferă doar  background-ul și contextul.

Ceea ce este trist și în același timp incredibil este faptul că uităm care sunt problemele adevărate. Migrația are numeroase cauze. Oamenii nu pleacă de bine ce le este. Faptul că ridicăm niște ziduri fizice – precum la Baia Mare – sau mentale, că aruncăm problemele sub preș nu ne rezolvă bunăstarea din țară. Se pare că uităm că sunt orașe și zone întregi în care industria a crăpat, agricultura este eventual de subzistență, servicii nu există. Că statul este incapabil să ofere joburi. Că serviciile de asistență socială au rolul mai degrabă de a menține o pătură de manevră pentru anii electorali. Că până la urmă și oamenii cu mai puțină educație, minoritățile șamd au exact aceleași nevoi ca și cei din clasa de mijloc. Și că abilitatea de a supraviețui nu are de-a face cu studiile. Are de-a face cu omul ca atare.

Eu cred că în România ar trebui să discutăm cum facem să combatem sărăcia – că în stilul în care merg lucrurile în acest moment, mâine-poimâine ajungem majoritatea la fel ca personajele din “Romanians are coming”.

Vă aduceți aminte de “The Pursuit of Happyness” cu Will Smith, film care a fost nominalizat la un Oscar? De tatăl care a trebuit să doarmă pe străzi până a reușit să devină un broker faimos? Probabil ați oftat, v-ați bucurat și v-ați șters o lacrimă atunci când v-ați uitat la film. Că se întâmplă la ei și nu la noi și e despre ei, și nu despre noi. No bine, ar fi cazul să faceți la fel și cu “Romanians are coming” că e despre noi, nu despre ei.

Advertisements

2 thoughts on “Șase, vin românii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.