Detroit, ce a fost și ce a ajuns

DSC_0005

Un oraș construit odinioară pentru 2 milioane de locuitori (în jurul lui 1950) a ajuns să mai fie locuit azi doar de 650 mii, majoritatea afro-americani – din 2000 orașul a pierdut mai mult de 30% din populație. Făcut faimos de industria de automobile, a fost lovit în plin de criza economică, dar și de tot felul de conflicte rasiale. Motiv pentru care în momentul de față este un fel de oraș al fantomelor, plin de case arse sau făcute praf, cu străzi pustii și cu o atmosferă cam bizară. Cu toate acestea actualul primar ales este alb și democrat – am avut ocazia să cunosc una din persoanele care au lucrat în staff-ul lui pentru alegeri și care ne povestea că tipul este pus pe fapte mari, deși strategia locală se bazează tot pe revigorarea industriei auto… O altă modalitate de a face bani în oraș sunt cazino-urile, create la presiunea orașului canadian de peste râu. Mai precis canadienii și-au construit la un moment dat cazinouri; când s-au prins americanii că ai lor își cheltuiesc banii peste râu în loc să o facă acasă, au modificat legislația și au intrat și ei în aceeași afacere. O altă idee locală a fost să revigoreze malul american al râului, unde a fost creată o zonă pietonală, pentru biciclete și evenimente, în ideea în care pe râu mai circulă croaziere, dar nu opresc în Detroit pentru că infrastructura este varză.

Partea interesantă este că mai toate orașele industriale din zonă suferă de aceleași probleme, cauzate de criză: scăderea populației, scăderea veniturilor, industrie în declin. Parcă sună familiar, nu-i așa? Compatrioții noștri s-au cărat în Europa de vest, ai lor (probabil) pe coasta de vest. Diferența este că politicienii de pe aici par mai interesați de nevoile celor pe care îi reprezintă. Sau poate doar simulează mult mai bine decât ai noștri. Și dacă vă trece prin cap fraza cu de ce să construim în cel mai sărac oraș din țară, că oricum locuitorii lui vor face praf totul, no bine se pare că realitatea nu confirmă această prejudecată (poate fi o lecție de ținut minte pentru politicienii noștri care nu sunt dispuși să aloce bani pentru zonele populate de minoritari).

Zona de mai jos va fi pusă la pământ și transformată total, pentru că există un investitor privat (dacă am înțeles bine) care va construi o nouă arenă sportivă pentru echipa de hochei.

DSC_0004 DSC_0007

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.