Cartea negrilor

DSC_0025

Canadienii au reușit în 2015 să ecranizeze romanul “Someone Knows My Name,” scris de Lawrence Hill și publicat în 2007 de W W Norton care prezintă o parte din povestea negrilor aduși ca sclavi din Africa în Carolina de Sud, participanți la revoluțiile din New York, trimiși să populeze Nova Scotia în Canada și ajunși într-un final înapoi în Africa pentru a crea Sierra Leone. Face parte din noul trend în lumea filmelor, la fel ca și 12 ani de sclavie, care își doresc să arate și o altă față a uneia dintre cele mai mari probleme ale continentului american.

Desigur, la fața locului părerile depind în funcție de cei cu care conversezi. Afro-americanii consideră că mai este încă un drum lung până la a putea beneficia în liniște de toate drepturile oferite prin legislație – inclusiv de a actualiza legile federale sau locale. Euro-americanii consideră că negrii profită de statutul lor actual, mergând până la a abuza de legislație. Probabil adevărul e pe undeva pe la mijloc, cam la fel cum se întâmplă și cu minoritățile din Europa.

Ce nu am știut însă este că Detroit a făcut parte din traseul secret al celor care mutau sclavi negri din statele din sud către Canada. Am avut ocazia să cunoaștem un reverend care ne-a ținut o prezentare interesantă despre această mișcare (Underground Railroad), inclusiv o trecere prin momentele cheie în lupta pentru abolirea sclaviei.

afiș care anunța vânzarea sclavilor

afiș care anunța vânzarea sclavilor

DSC_0021

Quilturile erau folosite pentru a comunica mesaje secrete

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.