Unde te grăbești?

Cobor din autobuz și mă îndrept spre trecerea de pietoni. O văd în fața mea, dornică să treacă strada, dar temătoare, lăsând mașinile să treacă. Se mobilizează doar când apare un grup mai mare de oameni. Pune piciorul pe trecere și traversează încet până pe partea cealaltă. (O doamnă în vârstă din Brașov la trecerea de pietoni de pe Iorga)

Mă întreb dacă am luat-o razna cu toții. Mașinile gonesc prin oraș de parcă vine sfârșitul lumii. Accidentele sunt la ordinea zilei. Oamenii au ajuns să alerge și ei pe trecerea de pietoni, de frică să nu fie călcați. În timpul ăsta administratorul orașului ne explică cum previne următoarele accidente. Desființând treceri de pietoni. De exemplu pe bulevardul Gării dacă nu ai apucat să traversezi strada la gară, mai poți face asta doar la intersecția cu Vlahuță, căci trecerea din dreptul Sălii Sporturilor a fost desființată. Pe Saturn este o altă trecere desființată la final de an, pe unde oamenii continuă să treacă strada, uitând că nu mai este trecere. Despre aberația de pe Maniu nu mai are rost să comentez, că au făcut-o deja alții (trecerea de pietoni mutată după curbă, odată cu desființarea a două treceri din zonă). Înțeleg că toate aceste modificări au fost făcute pentru fluidizarea traficului. No bine, și oamenii, ăștia cui îi lăsăm? Cum se poate să dai aviz de construire unui mega-mall, plus a nu știu câte proiecte imobiliare fără să iei în considerare faptul că legătura zonei cu orașul se face pe două benzi pe sens? Și să nu-mi băgați argumentul cu “zona a suportat mii de angajați în fabricile patriei” că nu există termen de comparație între numărul de mașini folosite atunci și acum.

Asistăm în prezent la o combinație nefericită între o administrație care face modificări care afectează un număr mare de oameni fără a-i consulta în prealabil și care pare nepăsătoare chiar și după ce oamenii reacționează și/sau total imbecilă (că altfel nu-mi explic lipsa de viziune) cu polarizarea societății în discuții pe efecte și nu pe cauze.

Poate că domnii profesori de la Transilvania ar putea să lase deoparte coordonarea cărților deținuților și să lucreze împreună cu studenții la generarea unor soluții tehnice pentru viitorul apropriat. Că în baza primăriei murim cu zile călcați pe trecerea de pieton.

În timpul ăsta nu ar strica să învățăm cu toții să nu ne mai grăbim. Noi șoferii să călcăm mai cu responsabilitate accelerația, că magazinele, serviciul, casa și amanta tot acolo sunt, nu pleacă. Și să respectăm pietonii, că-s oameni mișto, la fel ca noi. Și noi pietonii să ne asigurăm când trecem strada și să nu mai alergăm pe trecere. Că oamenii trăiesc și plătesc taxe în acest oraș, nu mașinile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.