Îmi crește impozitul dacă am ONG acasă?

Dacă ONG-ul tău are sediul într-un apartament aflat în proprietatea unei persoane fizice (de regulă se află la unul din membrii asociației) și nu îți desfășori activitatea acolo (nu faci activități, nu decontezi utilitățile pe asociație) atunci proprietarul va plăti impozitul normal, aferent persoanei fizice, dar va depune la administrația financiară a primăriei (la Brașov, este cea de pe Dorobanților) declarația fiscală pentru stabilirea impozitului model ITL 001 – o descarci de aici. Tot pe site la administrația financiară găsești un model completat – aici – e bine și mai târziu, decât niciodată… Mai trebuie să atașezi copia CUI a asociației și cartea de identitate a proprietarului.

Dacă la domiciului respectiv se află mai multe organizații/ firme/ pfa, se completează câte un formular pentru fiecare dintre acestea.

Logica de mai sus – cu activități desfășurate și decontare de utilități + documentație – este valabilă și pentru restul persoanelor juridice atunci când se stabilește încadrarea clădirii pentru impozit.

PS: Dacă ONG-ul tău are sediu propriu se pare că impozitul se va mări substanțial din acest an, după cum am auzit de pe la colegi… în codul fiscal este prevăzut că acestea ar fi putut fi exceptate de la plata impozitului majorat dacă consilierii locali ar fi făcut demersurile necesare în decembrie pentru a stabili acest lucru printr-o hotărâre de consiliu local. Din păcate se pare că cel puțin la Brașov nimeni nu s-a sinchisit (dacă aveți exemple pozitive prin alte orașe, dați de veste).

Programul de lucru este aici – înarmați-vă cu calm 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.