10 lucruri pentru care ar trebui să fim recunoscători Registrului Comerțului

 1. Ne ajută să socializăm față în față. Și față în spate. Când ești nevoit să stai cu orele la coadă pentru o operațiune de fix 10 minute ajungi să interacționezi cu cele mai diverse persoane. Și stați așa, că avem trei cozi minim: coada la informare inițială, coada la biroul unic și coada la eliberări de acte. Asta doar dacă nu te trezești că îți lipsește vreun conform cu originalul din dosar sau ai vreun cuvânt greșit, motiv pentru a mai socializa la încă două cozi :))
 2. Este locul în care ai mari șanse să te reîntâlnești cu foști colegi de liceu, facultate, vecini etc. Serios, eu m-am întâlnit cu o fostă colegă de liceu pe care n-am mai văzut-o de muuuuulți ani. Și vreme de o optime de coadă ne-am pus la curent cu viața noastră actuală și ne-am dat like pe facebook. 🙂 Săru-mâna Registrul Comerțului!
 3. Ne ajută să ne dezvoltăm competențele tehnologice. Mai precis și cine nu a știut să butoneze smartphone-ul sau tableta, aici este locul unde devine expert. Căci ce poți să faci atâtea ore, așteptând la coada care nu pare a se mai termina? Citești cursuri, joci solitaire, asculți muzică și amețești gagici pe rețele sociale :)) Sau socializezi față în față, conform punctului 1.
 4. Și pentru cei care refuză socializarea de orice fel, este locul perfect pentru meditație, unde vei învăța să-ți asculți zeița din interior – your inner goddess cum zic prietenii noștri de peste ocean, care ar muri de invidie să știe cât de avansați suntem noi din punctul acesta de vedere… de fapt zvonurile zic că majoritatea europenilor ne-ar invidia de asemenea, căci la ei orice document se depune frumușel online și coada este doar la promoțiile de la Starbucks :)) Niște înapoiați, clar!
 5. Ne învață matematică. Nu știu dacă niște integrale aplicate strategiei de relații cu publicul ar putea schimba soarta cozilor uriașe, dar știu că niște aritmetică de ciclu primar e musai de luat în calcul pentru a afla rezultatul unor probleme existențiale precum “dacă într-o oră au intrat 9 bonuri de ordine la 3 angajate, să se calculeze în câte ore va intra bonul cu numărul 104”.
 6. În același timp practicăm competențele de management al timpului (doar pentru nivel avansat). Cine practică zilnic jocul de-a coada la Registrul Comerțului știe că dimineața la prima oră se ia bonul de ordine, după care se rezolvă diverse probleme prin oraș și la un moment dat se revine. De exemplu unui bon luat la 8 și 25 i-a venit rândul aproape de ora 12; invariabil după ora 11 majoritatea bonurilor sunt aproape de 100 sau trecute și cu semn de întrebare pe ele (“căci nu se știe dacă veți mai ajunge azi”). La jocul ăsta câștigă cine are nervii mai tari…
 7. Tot la Registrul Comerțului înveți cum este cu leadershipul și cum se schimbă regulile jocului în timpul jocului. Ca de exemplu vine o doamnă șefă pe la 11 și ceva, face un mic staff meeting, după care decide ad-hoc că spețele X și Y se mută la cucoana din dreapta și restul rămân la colegele din stânga. Și descoperi că dacă ar fi funcționat logica asta de la prima oră a dimineții, tu ai fi economisit vreo două ore de stat aiurea în tramvai (caz în care n-ai fi socializat, n-ai fi meditat și nici nu te-ai fi enervat…).
 8.   Și tot din zona soft skills și atitudini, întreprinzătorul, indiferent de vârstă, studii sau experiență va învăța să fie umil, să aibă răbdarea de a înțelege lucrurile care-s de neînțeles și să constate, pentru a n-a oară că sistemul învinge.
 9. O vizită la Registrul Comerțului este musai, este o reîntoarcere la originile noastre comuniste, o vizită în timp plătită cu dosar cu șină marca Aro și minim 100 de lei. Nu trebuie să mai construim un muzeu al comunismului, muzeul este viu, respiră prin toți porii și vine cu live performance contemporan la pachet…
 10. Cafea de la automat este printre cele mai bune din oraș!

PS. Pentru cine nu știe, Oficiul Național al Registrului Comerțului este instituția publică din subordinea Ministerului Justiției care se adresează firmelor, pfa-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor de familie. Pe lângă operațiunile obișnuite, la începutul acestui an ONCR are de-a face și cu firmele cărora le-a expirat suspendarea (care ori se reactivează și se suspendă, ori se dizolvă), plus cele cărora le-a expirat sediul, durata de funcționare sau organele statutare și care au fost notificate de ANAF pentru a-și rezolva situația. În plus deși există o aplicație online, acesta se poate folosi doar cu semnătură electronică și, după cum zic oamenii, tot ți se cer originale depuse fizic, deci nu te ajută la nimic (n-am verificat această parte). Putem presupune că aceasta este justificarea cozilor zilnice incredibile și nu incompetența instituției…

49a915e6cfead1385aed1af4a1573ea5 (1)

Advertisements

5 thoughts on “10 lucruri pentru care ar trebui să fim recunoscători Registrului Comerțului

 1. Va rog sa incercati ghiseele expres! Fara verificare prealabila, dar cum veniti des, cu siguranta aveti dosare complete:). Maxim 5 min timp de prealuare a unui dosar, maxim 15 minute de stat la rand la ghiseul expres!

  • Mulțumesc frumos de informație – sunt valabile doar în București sau și în județe? Și nu ar fi totuși mai simplu ca toate procedurile să se mute pe online? 🙂

   • In Bucuresti, deocamdata, unde avem cel mai mare numar de operatiuni pe zi. In plus, toate operatiunile de la ghiseu se pot efectua full online, plata cu cardul; numarul cererilor depuse online este deja in crestere:). Trebuie insa sa detineti o semnatura electronica, sa va putem identifica, cu exceptia serviciului INFOCERT, care elibereaza automat 24/24 certificate constatatoare si furnizari de informatii.

    portal.onrc.ro
    Va asteptam si pe contul de Facebook al Oficiului National al Registrului Comertului:)

   • Si in judetele mari, printre care si Brasovul, vor fi deschise ghisee expres, avand in vedere feedback-ul pozitiv din partea solicitantilor nostri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.