De săptămâna aceasta intră în vigoare Legea anti-fumat

Cu Dumnezeu/ii înainte.

Legea nr. 15 din 2016, cunoscută ca Legea anti-fumat, completează și modifică Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și se aplică de astăzi.

Legea stabilește că fumatul va fi interzis în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii. Ce înseamnă spațiu public închis? Conform legii (art. 2 lit. m) este “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”; similar este definit un spațiu aflat într-un loc de muncă, conform Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu toate modificările ei. Ceea ce înseamnă că nu se va mai fuma în baruri, cafenele, restaurante, cluburi sau hoteluri, nici pe terasele acoperite (dacă au pereți laterali) sau în refugiile stațiilor de transport în comun; nici în firmele de apartament (chiar dacă activitatea economică se desfășoară doar într-o cameră dintr-un spațiu mixt), balcoanele companiilor sau în scările de bloc, considerate spații publice.

Sub incidența legii intră și toate locurile de joacă pentru copii, indiferent că sunt în spații închise sau în aer liber (de exemplu cele din parc sau dintre blocuri). Totodată fumatul este interzis și în mijloace de transport în comun, definite ca “orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor” – aici intră și taxiul, și mașina de servici.

De asemenea se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ și cele destinate protecției și asistenței copilului de stat și private.

Sunt exceptate doar celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță și zonele special amenajate în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale.

Partea haioasă este că angajatorii, respectiv conducătorii spațiilor menționate în lege vor trebui să-și completeze regulamentele interne cu articole care încadrează fumatul ca abatere disciplinară gravă și să marcheze spațiile cu semnul de “fumatul interzis”. Zice-se că persoanele abilitate să controleze implementarea legii vor putea verifica dacă miroase a fum, dacă sunt scrumiere pline, putând verifica inclusiv camerele video…

Amenda persoanelor fizice prinse că fumează este între 100 și 500 lei; amenda firmelor pentru nerespectarea legii este de 5000 lei la prima abatere, 10000 lei și suspendarea activității la a doua abatere și 15000 lei și închiderea unității.

Legea considerată printre cele mai stricte cel puțin din Europa, se dorește a fi amendată în cursul acestui an prin redefinirea spațiului închis și introducerea posibilității înființării cluburilor de fumători.

Legea discriminează voit fumătorii, nevoiți să fumeze la ei acasă sau pe balcon (dacă nu i-a pus necuratu’ să-și înregistreze vreo firmă sau pfa în dormitor, caz în care au îmbulinat-o), în mașina personală sau într-un spațiu public deschis, ca de exemplu în parc sau pe stradă, în ideea că va scădea numărul țigărilor fumate, precum și numărul fumătorilor activi și implicit al celor pasivi. Totodată schimbă pentru prima dată raportul de forțe între fumători și nefumători în beneficiul nefumătorilor și creează mai multe bariere între țigări și tinerii sunt 18 ani, lucru care ar trebui să ne bucure, pentru că toți vrem o societate sănătoasă.

De pe vremea când legea era în dezbatere am auzit o mulțime de argumente pro și contra ei; țin să vă reamintesc însă că existau deja spații în care nu se fuma, mall-ul fiind unul dintre ele și n-am văzut pe nimeni să crape că iese și fumează afară… la fel știu o mulțime de companii în care angajații fumau afară (inclusiv exemple unde nu ai voie să fumezi în fața ușii, ci la nu știu câți pași distanță)…

Până una-alta eu aștept cu drag următoarea ieșire la cafea, de unde sper să nu mai plec cu părul și hainele îmbâcsite de fum. Exact ca în USA 🙂 #trustme #beenthere #donethat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s