3 întrebări la care aș vrea să răspundă toți candidații la primărie

Decât 3, cum ar zice ăștia de prin partide…

 1. Dacă o să desființați gaura neagră Tetkron?
 2. Care vor fi facilitățile oferite tinerilor în mandatul dumneavoastră? (tânăr = persoană până în 35 de ani)
 3. Care sunt domeniile cheie în care Brașovul poate atrage investitori privați și care sunt măsurile prin care doriți să stimulați creșterea și dezvoltarea locurilor de muncă?

 

Advertisements

2 thoughts on “3 întrebări la care aș vrea să răspundă toți candidații la primărie

 1. Bun găsit! O prietenă mi-a transmis link-ul către acest articol ştiind că e posibil ca eu să fiu candidatul M10 Braşov pentru funcţia de primar. Aşa că îmi permit să îşi răspund cât mai franc posibil:

  1. Nu consider Tekron ca fiind obligatoriu o gaură neagră şi nici nu cred că trebuie desfiinţată direct. Avem încă destui cetăţeni ai Braşov-ului racordați la sistemul centralizat plus multe instituții (inclusiv școli sau grădinițe). Ca atare o asemenea decizie nu trebuie luată emoțional ci rațional.
  În plus problema Tekron cred că e, cel puțin parțial, problema BEPCO. Adică faptul că Tekron, ca societate ce prestează (din postura de unic furnizor – monopol) serviciul public de distribuție, e captivă prin contractul față de o societate privată care e unicul producător și furnizor de agent termic pentru ei. Practic un SRL obține direct subvenția din bugetul public al localității, fără să existe vreo licitație sau vreo modalitate a negocia prețul cerut.

  Acest fapt face subiectul dosarului DNA în care e anchetat G. Scripcaru și continuarea acestui mod de lucru stârnește interesul afaceriștilor implicați (Mihai David, Simina Costan, etc…). Și din păcate mulți brașoveni nu realizează că unul dintre principalii candidați la Primăria Brașov este chiar persoana pe care cei anchetați doresc să o plaseze în acea funcție pentru a le putea permite continuarea ”afacerii”.

  Ca atare, pentru mine, dosatul Tekron e de fapt dosarul Tekron-Bepco. Iar soluția nu trebuie să o ofer eu (sau oricare alt candidat) ci soluția trebuie aleasă de comunitate după ce sunt prezentate cel puțin 3 soluții diferite, valabile tehnic – și cănd spun prezentate mă refer la publicarea tuturor informațiilor necesare (transparentizarea costurilor, explicarea implicațiilor, etc..) și la dezbaterea lor temeinic, în cadru public cu cât mai multe persoane.

  Variantele de lucru sunt mai multe:
  – Tekron să devină și producător (nu numai distribuitor)
  – retehnologizarea centralelor de cartier (și eventual preluarea administrării / proprietății acestora de către domeniul privat – cum ar fi ca aceste centrale să intre in proprietatea asociașiilor de proprietari
  – renunțarea completă la sistemul centralizat de distribuție prin finanțarea achiziției de centrale noi pentru actualii consumatori.

  2. Am implinit anul trecut 35 de ani – ca atare nu înțeleg acestă limită de 35? De ce nu 37, ca să pot și eu beneficia? Cumva am devenit deodată bătrân?

  Din punctul meu de vedere facilitățile acordate discriminatoriu (funcție de orice criteriu, vârstă inclusiv) sunt greșite. Ca atare nu aș propune ceva special pentru tineri.

  Ce aș propune și s-ar putea asemăna cu dorințele d-voastră ar fi de exemplu un sprijin pentru ”prima firmă”. Indiferent de vârsta celui care dorește să devină antreprenor, dacă acesta este la prima firmă în care este acționar, atunci va fi sprijin printr-un pachet care va cuprinde toate serviciile și costurile implicate de înființare precum și posibilitatea asigurării unui sediu cît timp nu depășește anumite praguri (număr de angajați, cifră de afaceri). Iar aceste servicii îi vor fi oferite de HUB-uri private, primăria urmând să plătească doar către acestea o factură lunară pentur serviciile prestate.

  La fel, faptul că pe interesează enorm de mult implementarea unor soluții pentru moduri de transport alternative mașinilor (bicicletă, transport în comun) nu înseamnă că le creez pentru tineri. De aceste facilități se vor bucura deopotrivă și ”bătrânii”.

  3. Informațiile pe care le am spun că în Brașov problema nu privește numărul locurilor de muncă. Cunosc cazul a multe firme care caută angajați dar nu găsesc pe profilul dorit oameni pregătiți (neavând anumite skill-uri, de la cunoașterea unei limbi anume până la abilități de folosire a anumitor utilaje). Lipsa de corelare între cererea și oferta de muncă ar trebui să fie apanajul altor instituții – AJOFM, ISJ, Universitatea Transilvania – dar problema va deveni suficient de gravă (angajatori negăsind în zona Brașov angajații pe care îi doresc), încât o intervenție a Primăriei să fie necesară prin sprijinirea anumitor programe de reorientare dar mai ales prin intervenții asupra orientării profesionale a adolescenților.

  În plus cred că e cazul să conștientizăm faptul că Brașov-ul trăiește momentan mulțumită activității manufacturiere – mai exact mulșumită producției de subansable și componente auto. Din păcate situația seamănă mult cu producția tip ”lohn” căt timp produsele nu sunt dezvoltate / cercetate de către brașoveni, de preferință în cadrul unor mici strat-up-uri locale. Prin urmare consider că administrația locală va trebui să investească în sprijinirea dezvoltării capacității de cercetare / dezvoltare de noi produse.

  Nu în ultimul rând ceea ce va trebui făcut astfel încât impactul pentru investitori, actuali sau viitori, să fie real e dezvoltarea infrastructurii. Proiectele mari, vizănd aeroportul, autostrăzile, dar și cele mici vizănd infrastructura locală, atăt de afaceri căt și de agrement, au nevoie de o abordare transparentă, corectă și eficientă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.