Câteva cuvinte despre știrea cu protestul din Pitești

“Mă deranjează extrem de mult atitudinea pe care o imprimă adulţii, părinţii elevilor, către odraslele lor.” Exprimarea aparține șefului Inspectoratului Școlar Argeș și cred că este cât se poate de nefericită. Odrasle sunt toți copiii din sistemul școlar, cu sau fără dizabilități și da, spre suprinderea noastră, toți merită șanse egale și o școală sigură.

Și e cel puțin ironic că discutăm despre drepturile copiilor, despre participare, despre empowerment și alți termeni similari, dar când ăștia micii încep să pună în practică teoria, îi acuzăm că sunt doar manipulați de adulți!

Una peste alta din reportajul de mai jos rezultă că ceva e putred în Danemarca, elevii par speriați de-a binelea, iar școala este depășită de situație. În plus, în această dimineață am mai asistat și la niște conversații idioate pe fb, în care ăștia micii și părinții lor sunt făcuți în toate felurile pentru că s-au decis să protesteze. Dacă aș fi rămas doar la lectura știrilor din capitală, poate aș fi fost tentată să cred că e doar un caz de intoleranță maximă, dar din știrile locale rezultă că nu e chiar așa. Un copil trecut deja prin mai multe școli și mai multe clase, cu comportament problematic care nu se ameliorează și care nu poate fi ținut sub control devine pericol și factor de stres maxim pentru cei din jurul lui, situație care trebuie rezolvată în beneficiul tuturor părților implicate. Și personal nu cred că rezolvarea este să obligi o clasă de kinderi să intre forțat la clasă și să îi penalizezi cu absențe – ce să învețe din asta? Că sistemului i se rupe de ei?

Da, societatea este nepregătită pentru numărul din ce în ce mai mare de cazuri de copii și tineri cu tot felul de deficiențe comportamentale, obezitate și dizabilități – și poate nu ar strica să analizăm cauzele care au dus la acest lucru, pentru a vedea ce este de făcut, că totuși nu este ok să avem atâția copii cu probleme – dar înainte să blamăm e cazul să vedem toate datele problemei, nu doar frânturi.

Reportajul aici.

PS: De pe pagina de fb a comitetului de părinți dedicat protestului, rezultă că ei au reclamat la ISJ problemele din iunie, instituția i-a tratat cu comisii și comitete, iar din toamnă comportamentul copilului s-a înrăutățit (e cu semn de întrebare dacă e adhd sau boli psihice nediagnosticate). În plus, cât de calitativ mai este procesul de învățare atâta vreme cât profesorii fac procese verbale legate de problemele din clasă în loc să predea conținuturi???

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s