În ce oraş vrem să trăim?

Vrem să fie cel mai mare sau vrem să fie cel care în care se poate trăi decent? Câţi oameni ar trebui să locuiască în el? Cât de înghesuite ar trebui să fie locuinţele? Vrem case sau vrem blocuri? Vrem spaţii verzi şi copaci peste tot sau ne mulţumim cu betoane şi cu plante în ghiveci? Cum ajungem din punctul A în punctul B şi în cât timp? Ce fel de aer vrem să respirăm? Vrem să vedem soarele din apartament sau doar atunci când ieşim din oraş? Mai ieşim la aer sau stăm doar în spaţii închise şi cu aer condiţionat? De unde ne hrănim? Ce facem în timpul liber? Cu cine interacţionăm? Trecem la roboţi sau devenim roboţi? Cât de sigur va fi?

Oraşul nostru suferă de o lipsă cronică de viziune, lucru care începe deja să ne afecteze vizibil – fizic, psihic, mental şi la buzunar.

Am văzut numeroase afaceri crescând frumos până la momentul în care creşterea bazată mai mult pe ambiţii şi mai puţin pe studii a devenit nesustenabilă – unele dintre ele astăzi nu mai există. Am văzut organizaţii trecând prin acelaşi proces, cu o dinamică mult mai rapidă uneori. Şi vom vedea oraşe care vor păţi acelaşi lucru. Primele au fost cele din zone monoindustriale. Pasul următor va fi al oraşelor precum Braşovul, incapabile să-şi definească o strategie adecvată. (A nu se înţelege de aici că vor dispărea neapărat, doar că viaţa va deveni de o calitate inferioară unui standard normal actual). Ce există în acest moment ca documente programatice sunt rahaturi politice şi copy-paste-uri. De asta citim prin presă declaraţii politice din pesedici care ne explică cum sistemul centralizat de încălzire este viitorul (al ciubucurilor personale, pentru cei care ştiu să citească printre rânduri).

O fi vârsta de vină, dar cred că este cazul să şedem puţin – precum în Ardeal – şi să judecăm bazat pe fapte, nu doar pe emoţii, după care să vedem încotro. De la administraţia locală actuală nu am nicio pretenţie, din păcate – este un pariu pierdut până se va face curăţenie şi va prima profesionalismul şi nu gurismul; de la braşoveni însă încă mai aştept un proces de autoreflecţie şi de dezbatere coerentă, multi-bule… ca să fim în trend :))

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.