Câte limbi străine trebuie să cunosc?

Pe vremea când eram eu în şcoala generală nimeni nu se gândea că vom ajunge vremurile în care dacă nu te poţi exprima fluent în minim 3-4 limbi de circulaţie internaţională nu ai nicio şansă să găseşti un loc de muncă decent.

Culmea este că baza o avem încă din comunism, de pe vremea când dintr-a V-a învăţai limba străină 1 şi din a VI-a limba străină 2. Habar n-am care a fost motivaţia – dacă este doar un lucru rămas din perioada interbelică, dacă a fost elitismul comunist sau din raţiuni strict economice – că partidului îi trebuiau şi pălmaşi cunoscători de rusă şi franceză pentru a vinde produsele la extern. Cert este că chiar şi atunci când rusa a fost înlocuită cu engleza sau germana, limbile străine au fost privite tot ca o materie de multe ori chinuitoare. Chiar şi acum sunt înfiorător de mulţi tineri care au studiat limbi străine mai mult de 10 ani şi nu-s capabili să le folosească – poate şi pentru că de multe ori nu reuşesc să înţeleagă importanţa folosirii lor. Căci le învăţăm să fim capabili să comunicăm cu alţi semeni şi dacă lucrul ăsta nu ne interesează din varii motive atunci de ce să ne stresăm?

Eu zic că în ziua de azi e musai ca pe lângă stăpânirea limbii materne să te poţi exprima şi în engleză; chiar dacă în lume ea se regăseşte pe locul 3 ca număr de vorbitori nativi, ai cele mai mari şanse de a te înţelege cu o altă persoană, oriunde te-ai afla pe glob. Dacă ai norocul să trăieşti în Transilvania sau într-o zonă multiculturală/ familie multietnică, ar trebui să fii prost rău să nu înveţi limbile părinţilor sau prietenilor sau vecinilor. Cazul clasic e al românilor care nu ştiu maghiară sau viceversa, că, ştiţi voi, nu se pot înţelege asupra unor lucruri fundamentale precum cine pe cine a călărit primul sau cine a inventat gaura din kurtos. Şi româna şi maghiara sunt limbi oficiale UE – dacă vrei un job în administraţie, unde ţi se cer cât mai multe limbi oficiale europene, ambele sunt limbi destul de exotice pentru restul lumii, deci şanse mari de a prinde un job interesant pe o altă piaţă decât cea nativă atunci când se aliniează astrele. Şi cu cât mai kinder, cu atât mai repede prinzi orice limbă străină, mai ales de la prieteni sau familie. Chineza, dialectul mandarin este vorbită de mai mult de 14% din populaţia globului, China fiind de altfel o mare putere economică actuală – dacă eşti părinte şi ai bani de meditaţii, stresează-ţi copilul cu chineză, o să-ţi mulţumească în vreo câţiva ani. În rest, spaniola este mai folosită decât araba sau portugheza şi portugheza decât rusa, germana, franceza sau italiana. Şi până la urmă nimeni nu ştie cum te vei îndrăgosti de un străin înalt, motiv pentru a profita măcar pentru a învăţa încă o limbă străină 🙂

Ah, da şi nu mai lăsaţi copiii la desenele traduse de la televizor, mai bine puneţi-le varianta în limba străină de pe youtube 🙂

PS: Credeţi că o persoană care este foloseşte uzual mai multe limbi străine – lucrând, comunicând cu alte persoane şi culturi, informându-se, vizitând părţi ale globului – va vota PSD?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.