Adică stai, şamponul nu e vegan? :)

Recunosc, n-am stat niciodată să mă gândesc dacă şampoanele sunt sau nu vegane, plecând de la presupunerea că majoritatea sunt chimicale la pachet. (Nu-s vegană – dacă scoatem din ecuaţie zilele cu salată şi fructe :)), dar n-am nicio problemă să folosesc produse vegane dacă-s mai ok pentru organismul din dotare; nu, nu e ipocrizie, e auto-conservare).

Teoria zice că un produs cosmetic vegan nu trebuie să conţină ingrediente de origine animală şi nu trebuie să fi fost testat pe animale. Dacă partea a doua este valabilă şi pentru restul omenirii, care este împotriva chinuirii animalelor, inclusiv cu teste cosmetice, prima parte este specifică celor care filozofic se declară împotriva exploatării animalelor pentru hrană, haine şamd.

În mod surprinzător în industria cosmeticelor există o listă întreagă de ingrediente cu origine animală (albumen, alantoină, lanolină, keratină, ceară de albine etc) – Peta are o listă aici – unele dintre ele pot avea şi sursă vegetală sau pot fi sintetizate în laborator. Procesul de a depista cât de vegan este un produs este cu atât mai dificil atâta vreme cât ingredientele se regăsesc pe ambalaj în denumiri tehnice care nu sunt familiare oricui, aşa că nu îţi rămâne decât să speri că producătorul nu a sărit calul bunului simţ atunci când şi-a promovat produsul ca vegan.

Pe de altă parte este vegan echivalentul unui produs natural? Dar al unui produs sănătos?

În weekend am experimentat cu un şampon de la Inecto Naturals – firmă englezească, produsul luat de la DM. Pe el scrie vegan friendly, netestat pe animale, 90% (ingrediente) de origine naturală; pe site au trei game de produse, bazate pe ulei de cocos şi ulei de argan, din 100% surse sustenabile; plus site-ul colorat şi informaţie scurtă şi la obiect 🙂 După care m-am apucat de căutat fiecare ingredient din lista de 15 ingrediente de pe ambalaj şi implicit de căutat reţete de şampon comercial pentru a pricepe ce reprezintă cele 90% procent de ingrediente de origine naturală –  păi apa reprezintă principalul ingredient într-un şampon, regăsit de obicei în procent de 70-80%; detergenţii, respectiv ingredientele de curăţare reprezintă 10-15% din formulă (Sodium Laureth Sulfate – poate fi sintetizat din ulei de cocos, dar rezultatul e tot un chimical); alte ingrediente sunt spumanţii (Cocamide Dea – este pe lista de ingrediente cancerigene, Cocamidopropyl Betaine – poate provoca iritaţii şi dermatită de contact), agenţi de îngroşare (Sodium Chloride – sare), umectanţi, emolienţi, emulsificatori (Glycerin, Glycol Distearate, Steareth-4),  ulei de argan, polimer sintetic antistatic (Polyquaternium-10), parfum, sodă (Sodium Carbonate, Sodium Hydroxide), conservanţi (Sodium Benzoate), acid citric, folosit pentru corecţii de ph şi aromă.

Concluzia mea – subiectivă desigur – este că procentul de 90% este marketizat într-un mod generos – doar pentru că un chimical este sintetizat dintr-un ingredient de bază natural, procesul prin care trece şi rezultatul final pentru mine sunt tot chimicale.  Pe de altă parte am probleme filozofice cu ingredientele care se regăsesc pe lista de produse cancerigene – ingredientele de mai sus sunt însă standard pentru producerea comercială a şampoanelor, eu le-am regăsit în alte produse pe care le folosesc în mod curent, indiferent de preţul lor. Partea asta poate duce la o discuţie elaborată despre cum s-ar putea elimina din industrie şi cu ce ar putea fi înlocuite astfel încât produsele să fie sigure, sănătoase şi naturale. Desigur dacă veţi căuta pe net, veţi găsi reprezentanţi/e care adepţi fiind şi ai anti-consumerismului au renunţat la produse cosmetice cu totul şi folosesc doar apă sau apă şi oţet/bicarbonat de sodiu, eventual ceva uleiuri… eu am coşmaruri din comunism cu şampon de urzică şi clătit părul cu apă cu oţet, deci mai bine pas 🙂

Love & peace & avocado (sau mango, după preferinţe, că papaya încă nu e la reducere)!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.