Uite pos/ul, nu e pos/ul

Atunci când guvernanţii se joacă de-a alba neagra cu legislaţia, prezentul sună grotesc, iar viitorul depăşeşte imaginaţia lui Kafka.

În toamna anului trecut a apărut o nouă lege care obliga comercianţii care depăşesc 10 mii de euro anual cifră de afaceri să-şi instaleze pos-uri astfel încât clienţii să poată face plăţi cu cardul. Deci avem aşa: Legea 209/2016 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, emitent Parlamentul României. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, băncile fiind obligate să asigure infrastructura în maxim 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Care ar fi logica măsurii? Promovarea mijloacelor moderne de plată – discutabil dacă la ora asta cardul de debit sau credit mai este un mijloc modern, când deja prin alte părţi poţi plăti direct cu telefonul mobil, dar na, să zicem; scoaterea cash-ului din circulaţie, cu toate costurile aferente, scăderea evaziunii fiscale şi concomitent creşterea veniturilor anaf etc.

No bine, au strâns comercianţii din dinţi, au aşteptat după bănci – că astea s-au văzut cu stocurile de aparate depăşite de cerere, s-au apucat să le instaleze cu toate costurile aferente ca să se conformeze cu noua lege că e deja martie şi teoretic din aprilie toată lumea trebuie să fie ok şi când colo la începutul lunii martie parlamentarii români realizează la presiunea nu ştiu cărui grup de lobby din rural că de fapt costurile sunt prea mari pentru comercianţi şi legea trebuie modificată!!!

Deci avem 60.000 de magazine care intră sub incidenţa legii actuale şi care ar putea lua din nou nişte … de la domnii guvernanţi, care vor creşterea pragului de la 10 mii la 50 mii de euro, astfel încât magazinele de cartier şi cele săteşti să fie oarecum scutite (ajungi să te întrebi de ce naiba să mai respecţi legea în România atâta vreme cât nu ştii nici măcar dacă va fi implementată… păi nu mai bine în loc să te conformezi, îţi bagi picioarele şi mergi la risc, dacă nu ţine, plăteşti amenda şi dacă ţine… bafta ta, că doar nu eşti tâmpit ca restul celor care cred că legea există pentru a fi respectată şi că un stat normal la cap se bazează pe predictibilitate legislativă şi nu pe documente făcute de nărozi, documente care se schimbă de la o zi la alta…. sau trei luni prezumtive, precum în cazul de faţă). O decizie absolut înţeleaptă pentru un stat care se pregăteşte să dubleze salariile celor lucrează la stat, să mărească pensiile şi să pună pe butuci o ţară care oricum este în derivă. Păi nu mai bine îi dăm foc direct că şi aşa e sezonul curăţării miriştilor? :))

Acu, sincer, pe parlamentarii români nu îi bănuieşte nimeni de prea multă inteligenţă (nici măcar pe cei de la usr, fie-mi iertate comentariile subiective şi personale) dar Anaf obişnuia odinioară să fie mai rapid în reacţii. Am văzut că anul ăsta nu-s capabili nici măcar să actualizeze pdf-urile mai din timp, nu doar în ultimul moment, dacă lucrurile continuă în acelaşi stil în curând nu văd din ce naiba o să mai strângă bani. De la mine sigur nu, că eu sunt în grevă totală de la finalul anului 2015.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.