Provocările vieţii actuale

Viaţa contemporană se împarte în: înaintea erei internetului şi în era internetului.

Oamenii făceau tâmpenii şi înainte de inventarea internetului. Doar că pe vremea aia nu stătea nimeni cu telefonul să te fotografieze sau să te filmeze şi să te pună pe net. Ştiai tu şi grupul tău de prieteni şi în cel mai rău caz episodul rămânea o amintire de care să-ţi aduci aminte la bătrâneţe. Şi chiar dacă cineva era pe fază şi imortaliza momentul, poza se regăsea într-un album privat, văzut în general de aceeaşi gaşcă de prieteni şi eventual cunoscuţi şi mai rar de către străini. Că probabilitatea de a vinde pozele şi a ajunge pe paginile unei reviste sau pe sticlă a tins întotdeauna către zero pentru majoritatea covârşitoare.

Diferenţa este că în prezent orice ai face sau zice, în orice moment al vieţii tale, poate ajunge subiectul unor postări sau poze sau al unor filme, care, odată urcate pe marele www, nu mai pot fi controlate. Informaţia se viralizează, dar problema nu e doar asta – există o tonă de indivizi care o descarcă şi o re-postează, drept urmare dacă nu eşti super hacker sau prieten intim cu Mark şi şefii lui Google, nu prea ai cum să mai kilăreşti informaţia online. În plus mai trebuie să faci faţă la două presiuni la fel de puternice precum presiunea de grup – de a distribui tu singur informaţia, că altfel eşti mort în algoritm, îşi pierzi relevanţa şi cum să exişti dacă nu eşti relevant pe reţele sociale; şi a doua, presiunea subconştientă de a genera cât mai mult, cantitate nu calitate, pentru că netul este nelimitat şi poate duce, motiv pentru care nimeni nu-şi sterge arhiva – chiar şi dacă ai vrea să ştergi, o să descoperi că e puţin mai greu decât să o generezi. Doar că oricine poate căuta arhiva de pe net şi ups, şcoala, angajatorul sau viitoarea nevastă s-ar putea să aibă un atac de inimă când o să descopere tâmpeniile pe care le-ai făcut în tinereţe. Şi dacă ţi se pare irelevant mai gândeşte-te că ai putea pierde o viză pentru ceva ce ai postat în online sau pentru ceva ce a fost postat despre tine în online – cum ţi se pare acum? Sunt puţine persoane care ştiu să îşi seteze setările de securitate pe reţele sociale şi încă şi mai puţine care le actualizează regulat. O altă problemă este că în cazul viralizării tâmpeniilor tale pe net, vei avea surpriza unor comentarii pe care este greu de crezut că le-ai putea auzi faţă în faţă. Una e să îţi zică prietenii că băi, alcoolistule, ce-ai făcut aseară şi alta e să citeşti câteva zile cum te fac troacă de porci zeci de necunoscuţi pe net, başca să mai ajungi la ştiri.

Dar lucrul asta l-au ştiut până şi înaintaşii – romanii, nu dacii – că de la ei vine expresia: verba volant, scripta manent. 🙂

Care sunt soluţiile? În primul rând responsabilitate în ce postezi şi ce distribui, chiar şi în grupuri de prieteni – în special în rândul adolescenţilor, relaţiile sunt destul de fluente. O altă idee ar fi întâlniri sau party-uri fără folosit camera foto sau video – până la urmă toţi o putem lua razna la un moment dat şi nu ar trebui să ne fie ruşine forever pentru aşa ceva. Apoi de a găsi alte modalităţi de a-ţi consuma hormonii şi adrenalina.

Şi dacă aveţi copii, discutaţi cu ei despre presiunea de grup şi cum să facă faţă acesteia – fie că e vorba de alcool, droguri, sex, balena roz sau alte năzbâtii şi încercaţi să demitizaţi informaţiile.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Provocările vieţii actuale

  1. La asta ma gandeam si eu tot vazand filmuletele si stirile despre bataile alea de prin scoli. Si inainte se batea lume, nu e o noutate, doar ca atunci nu avea cine si cu ce sa filmeze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s