Resurse: Pilates

Pilates poartă numele lui Joseph Pilates, un neamț care a inventat în sec. XX contrology, un sistem de îmbunătățire a condiției fizice, plecând de la propria experiență. Emigrat în SUA în 1925, a început să predea sistemul care punea în centru îmbunătățirea posturii, a echilibrului și a respirației, concomitent cu întărirea mușchilor și a zonei coloanei vertebrale. Metoda a fost preluată în lumea dansatorilor, fiind folosită inclusiv pentru reabilitare și a devenit apoi faimoasă la nivel internațional.

Pilates se bazează pe 6 principii – concentrare, control (controlul mușchilor, de unde denumirea inițială de contrology), centru (așa numitul “powerhouse”, zona care cuprinde abdomenul, spatele, șolduri, fese și zona interioară a pulpelor; toate mișcările încep din centru către membre), flow, precizie, respirație. Poate îmbunătăți flexibilitatea și coordonarea, reduce stresul, crește concentrarea mentală și starea de bine.

Exercițiile se fac pe saltea, deși există și variante în picioare; pot fi folosite benzi elastice, mingi etc.

Eu am două experiențe personale cu pilates – una este cu filmele lui Mari Winsor, cea despre care se spune că a promovat metoda în mainstream, după ce și-a deschis studioul din LA (a învățat pilates de la Romana Kryzanowska, cea care i-a fost trainee lui Joseph și a preluat studioul din NY după moartea acestuia). Poți să înveți destul de ușor principalele mișcări (ele, la modul general, sunt în jur de 50), după care restul de filme sunt variațiuni pe zone diferite. Ce trebuie să înveți este să aplici cele șase principii – să nu te grăbești, să respiri, să te concentrezi asupra mișcării. Făcute cum trebuie, sunt ușor de aplicat. Și puteți calcula destul de ușor – 10 mișcări x 10 repetiții înseamnă de fapt vreo 100 de abdomene 🙂

A doua experiență este de fapt prima experiență 🙂 Cu o instructoare de balet din Sibiu care preda și pilates și care termina sesiunea cu ceva exerciții de relaxare, care la vremea respectivă m-au enervat atât de tare de am renunțat să mai merg :))) Motiv pentru care am ajuns la filmulețe…

Pe youtube o să mai găsiți rutine mai vechi de la Denise Austin, cea care a lucrat și cu administrația Bush. Majoritatea canalelor care promovează fitness sau yoga au și rutine de pilates.

Găsești toate resursele despre mișcare și sport aici. Și dacă te interesează altceva, nu ezita să îmi scrii 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.