Round trip: Valea Oltului – Târgu Jiu – Defileul Jiului – Sarmizegetusa- Hunedoara (2)

Și ce s-a mai modificat Claudia pe Valea Oltului? Părea tot ca odinioară, doar casele au început să arate ca peste tot… Globalizarea, nene. Din mers n-am reușit să fotografiez nimic, dar zău dacă nu merită să mai tragem o fugă prin zonă, că în vreo câțiva ani arhitectura locală o să o mai regăsim doar în muzeele etnografice. Recunosc, am sentimente contradictorii, asta în condițiile în care nu aș rezista la țară mai mult de o săptămână. Pe de o parte punem presiune pentru a aduce satul românesc în epoca contemporană, pe de altă parte nu conservăm nimic. Și oamenii fac rost de bani și mai trag un etaj la casă… cam ca în Caesar 🙂

Singura oprire pe Valea Oltului a fost la Mănăstirea Cozia. Vechea biserică pare aproape invizibilă printre restul clădirilor (chilii? spații de cazare??). Construită pe malul Oltului, este o ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, de pe la 1388. Numele este de origine cumană, numele folosit inițial fiind Nucetul. Este o biserică în stil bizantin, dar modificată în stil brâncovenesc.

Partea superioară a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor și pictura din pronaos datează din timpul lui Mircea cel Bătrân. Pictura a fost renovata în 1517, în vremea lui Neagoe Basarab, când s-a făcut și fântâna care îi poartă numele, dupa cum se vede într-un fragment de inscripție; între anii 1706-1707 i-a fost adăugat pridvorul, s-a refăcut pictura din incintă și s-au adăugat cerdacurile, chiliile și s-a reconstruit havuzul cu apă. Toate acestea s-au facut de către paharnicul Șerban Cantacuzino.

Pictura originară se păstrează în naos, unde pe peretele de vest sunt pictați Mircea și fiul său Mihail în costume de cavaleri, iar în stânga se află portretul lui Șerban Cantacuzino.

În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea și al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, calugărită după moartea fiului ei, decedată în 1605. Piatra funerară a domnitorului este o copie a celei originale și datează din 1938. În ”Cerdacul lui Mircea”, din corpul de chilii dinspre Olt, a scris Grigore Alexandrescu cunoscuta poezie ”Umbra lui Mircea la Cozia”.

La intrarea în mănăstire am văzut cea mai aliniată livadă de meri 🙂

Și cum ziceai Claudia, merii cresc în copaci, nu pe raft la supermarket? 🙂

Parcarea este vis-a-vis de mănăstire și nu se plătește intrare. Dacă nu mă înșel era și un magazin cu brizbrizuri, dar noi l-am prins închis (asta pentru pasionații de obiecte bisericești). În incinta mănăstirii se mai află un muzeu cu obiecte specifice.

În episodul următor o să vă povestesc despre cum am căutat farfurii de Horezu și am găsit magneței cu Dracula.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.