Round trip: Valea Oltului – Târgu Jiu – Defileul Jiului – Sarmizegetusa- Hunedoara (3)

Ca să ajungem la Târgu Jiu, am cotit-o din Râmnicu Vâlcea pe drumul care trece prin Horezu. Am fost atrași de ceramica din zonă, care se află în patrimoniul imaterial al Unesco. N-am avut cine știe ce timp de investigat, dar magazinele de profil se află cam toate la intrarea în localitate și vând aproximativ aceleași chestii, la prețuri ușor supraevaluate.

Am nimerit la a doua încercare peste o doamnă drăguță, care ne-a povestit pe repede înainte câteva detalii despre ceramică și despre faimosul festival de profil, din iunie, pe care l-am ratat. Pe telefon am mai descoperit în zonă un muzeu etnografic, care ar fi fost interesat de vizitat. Data viitoare.

În zonă există încă meșteri care folosesc vechile instrumente („cornul” și „gaița”) pentru decorarea obiectelor de ceramică. Vreo două locații organizau și un soi de ateliere sau prezentări – din păcate nu am găsit cine știe ce informații la fața locului (de unde rezultă că documentarea de dinainte de traseu este musai și extrem de importantă, eventual dublată de telefoane și emailuri).

Culorile tradiționale sunt ocrul, verdele și albastrul, iar motivele predilecte ale artiștilor din Horezu sunt valul, spirala, șarpele și mai ales cocoșul. Să fiu sinceră, am rămas ușor dezamăgită. Față de obiectele pe care le am de la turci sau portughezi, cele de aici mi s-au părut cam șterse, din punct de vedere al culorilor. Iarăși, probabil sunt atât de obișnuită cu ceramica pe care am văzut-o ani de zile la Târgul olarilor din Sibiu, că nu prea am fost impresionată de ce am văzut (pe repede înainte) în zona Horezu.

Pe de altă parte ne-am amuzat în gașcă despre faptul că era plin de chestii cu … Dracula 🙂 Asta apropo de brandul de țară. Aveți turiști, am întrebat noi? Mai avem vara, cei care merg spre Transalpina și iarna, cei care merg la schi.

Altfel zona e frumoasă, mai ales când nu plouă și nu este plin de nori 🙂

În episodul următor o să vă povestesc cum am căutat spiritul lui Brâncuși prin Târgu Jiu și l-am găsit păzit de gardieni 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.