Round trip: Valea Oltului – Târgu Jiu – Defileul Jiului – Sarmizegetusa- Hunedoara (ultima parte)

Despre Castelul Corvinilor, nu sunt prea multe de spus. Ok, poate vreo câteva chestii 🙂 Este o structură impresionantă, dar mie Branul îmi place mai mult. Pare genul vacă de muls turiștii – camere mai mult goale, niște expoziții slăbuțe, preț nu foarte ieftin – mai ales că am prins sezonul turistic, pentru că se poate. Pozele ies spectaculoase dacă nu te trezești cu un mega steag pe castel…

Dar să o luăm cu începutul: parcarea se află la ceva distanță, în partea de jos a unui deal și din păcate nu poți ajunge cu mașina până la intrarea curții complexului muzeal (nasol pentru persoanele cu mobilitate redusă). În curtea complexului se află nu doar castelul, ci încă două galerii care pot fi vizitate. Plus o toaletă (mare lucru!). Magazine cu suveniruri se găsesc și aici, și în parcare, plus ceva chestii de băut/ronțăit, gen înghețată.. ah, și cel puțin într-un loc se putea plăti cu cardul, ura!!! (No bine, chestii cu Dracula sunt? :P) Ca să ajungi la castel sunt indicatoare peste tot prin Hunedoara.

Atmosfera este ok, noi am prins multe grupuri de turiști străini (ruși și polonezi, parcă). În teorie camerele sunt numerotate, și îți poți lua un audioghid, dar noi am ales să îl vedem freestyle. Cea mai distractivă este pivnița de vinuri, unde nu vei găsi vinuri, ci ceva cărți ( o fi vreo logică ascunsă, cine știe???).

Este de vizitat în adidași, pentru că sunt niște zone în care e cam periculos să ajungi în pantofi cu toc 🙂

Castelul actual datează din sec. XV-lea, Iancu de Hunedoara fiind cel care a transformat cetatea de piatră anterioară într-un castel, zidurile construite fiind o noutate pentru arhitectura militară a acelor vremuri. Castelul a fost modificat ulterior de către Gabriel Bethlen, în sec. XVII. Blazonul Corvinilor este un corb care ține în cioc un inel de aur (corvus în latină înseamnă corb). Castelul este în proprietatea statului român din anul 1918.

Ce altceva mai poți vedea în Hunedoara? No bine, un întreg cartier de mici castele contemporane, ale romilor din zonă. De pe net am aflat că sunt în jur de 50 de palate țigănești cu turnulețe (chiar la intrarea în Hunedoara), în așa-numitul cartier Pipera de Hunedoara 🙂

Pentru data viitoare… gașca noastră cea veselă și colorată are niște idei, dar nu vă spunem de pe acum, că va fi o surpriză (chiar și pentru noi) :)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.