Fake news- cum să recunoști

Dacă titlul articolului este uluitor și uimitor, probabil e fake news, este special pentru a te face să deschizi articolul și implicit să generezi venituri din publicitatea asociată. Probabil ai auzit de clickbait. Pe creatorii acelei bucăți de conținut îi doare în cot de nevoia ta de informare, pentru că singurul lor interes este creșterea veniturilor. În timp ce tu o să rămâi prost de ce ai mai citit, ei o să își mai cumpere un cauciuc nou la yaht 🙂

Te-a năucit titlul. Sau nu. După care e cazul să te uiți la sursa articolului. Sunt tot felul de site-uri dubioase, există presa, sunt blogurile personale sau de companii și site-urile instituționale, forumuri. Ce alegi să citești? Teoria spune să cauți sursa originală a informației, după care să verifici presa și abia apoi bârfele de pe bloguri și alte site-uri sau forumuri. Ministrul a declarat că vine sfârșitul lumii? Logic, te duci pe site-ul ministerului. Sau no bine, dacă vrei să crești industria de yahturi, citește site-uri dubioase 🙂 Altfel trebuie să faci distincția între știri, bucăți de conținut care te informează, editoriale sau bloguri, bucăți subiective ale unor persoane.

Ai citit o știre dar nu știi dacă e pe bune sau nu? Dacă e reală va apărea pe flux pe mai multe site-uri de știri. Știrile mari/ importante apar și pe fluxuri internaționale. Și da, câteodată apar pe rețele sociale, dar de regulă canalele de știri sunt la fel de rapide. Din nefericire chiar și canalele de știri respectabile o mai dau în bară câteodată, dar profesioniștii revin cu actualizări, scuze etc. 

Dacă tonul știrilor este super panicat nonstop, poate ar trebui să-ți pui niște întrebări. Scopul știrilor este de a te informa, nu de a te face să te bagi sub canapea nonstop 🙂

No bine dar e un articol sharuit de prietena mea cea mai bună. Așa cum un prieten poate să scoată trăznăi pe gură s-a dovedit practic că poate să distribuie multe tâmpenii în special pe rețele sociale. 

Teoria spune că știrile false se propagă viral și mult mai repede decât știrile reale. 

De asta înainte de a distribui ceva pe net, inspiră, expiră și folosește-ți creierul. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.