Eu când vreau să beau, beau [ep. 5 cofeină]

Consumul de cofeină din băuturi (cafea, ceai, băuturi energizante) și alimente (ciocolată, dulciuri, etc.) nu ar trebui să depășească 400 mg pe zi (înseamnă echivalentul a 3-5 căni de cafea). Cafeaua espresso este mai concentrată, ceaiurile au mai puțină cofeină, băuturile, depinde de la caz la caz.

Cred că am întâlnit vreo doi doctori care au strâmbat din nas, comentând despre consumul de cofeină. Pentru restul una-două cafele pe zi sunt ok. Asta-i partea bună. Partea proastă e că de regulă cafeaua vine la pachet cu zahăr și/sau lapte, cu siropuri (tot zaharuri!), cu dulciuri și cu țigări. 🙂

Dacă te apuci să socotești zahărul adăugat, cred că ai șanse minime să te încadrezi în limitele recomandate de nutriționiști. O persoană super activă poate reușește să consume toate caloriile, dar majoritatea dintre noi, care ne încadrăm la sedentari și moderat activi nu avem nicio șansă.

Tips & tricks de pus în practică pentru a te încadra în limitele sugerate de USDA:

  • Reduci cafeaua. Sau înlocuiești o parte din ea cu ceai negru sau verde.
  • Reduci băuturile carbogazoase care conțin cofeină – cola sau energizante sau altele. Sau le elimini cu totul, precum unii dintre noi. 🙂
  • Black coffee. În loc de cafea cu zahăr, cafea neagră. În loc de cafea cu lapte condensat și alte cele, cafea neagră. În loc de… no bine, ai priceput sper. 😛 Eu, de exemplu, beam cafea cu 2 plicuri de zahăr. Acu o beau fără și sunt ok. Șmecheria pe care am folosit-o a fost să combin cafeaua cu un biscuite sau ciocolată, după mai multe luni am ajuns să o beau fără nimic.
  • Fără siropuri. Dacă vrei arome și nebunii, încearcă cardamon și scorțișoară. Super yummy.
  • Separă țigările de cafea. Combină cafeaua cu altceva – biscuiți din ovăz (și uite cum crești consumul de fibre). Ar putea fi un prim pas spre reducerea țigărilor – mai ales că o să crească iar accizele. 😉 (paragraf special pentru prietenii mei, se știu ei 😀 )

No bine, și din când în când merge un cappuccino cu o prăji super-bună de la Bistrița. 🙂

Citește sezonul 1, Pace, dragoste și avocado. Citește toate articolele din sezonul 2, Eu când vreau să mănânc, mănânc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.