Dezastru în bucătărie, ep. special – Oktoberfest Marillenknödel

Vorba băieților,

Ich wart’ seit Wochen
Auf diesen Tag
Und tanz’ vor Freude, über den Asphalt

Die Toten Hosen, Tage wie diese

No bine pisicilor, nu credeați că scăpați și fără un episod special de Oktoberfest cu ceva dulce-acrișor, nu? 😉

Marillenknödel sau găluștile cu caise vin din zona austriaco-cehă, dar se poartă și la festivaluri, pe post de desert, alături de clasicul strudel cu mere. (Dacă ar fi fost după mine, probabil aș fi făcut și strudelul, dar cum este după cântar, facem data viitoare. :)) )

Es ist wahr că rețeta seamănă cu cea a găluștilor cu prune – de altfel, dacă nu mai găsiți caise la piață, mergeți pe clasica transilvăneană a gomboților – rețeta aici – sigur nu o să dați greș.

No bine, aluatul: 3 cartofi măricei, fierți bine de tot, ca de piure, curățați și pisați cu furculița, cât sunt calzi. Un praf de sare și o felie de unt (margarină) și amestecat bine. Ca la piure. 🙂 Când s-a răcit adăugat un ou crud și 2 căni de făină și amestecat până iese un aluat care se poate întinde. Dacă vreți puteți adăuga și o lingură-două de zahăr în aluat.

Între timp pregătite fructele: eu am folosit 14 caise, spălate, tăiate pe jumătate, scos sâmburele. Opțional puteți pune în interior puțin unt + zahăr + scorțișoară. Eu am făcut varianta dietetică, fără nimic.

Aluatul întins cu sucitorul (folosiți făină extra, să nu se lipească) și tăiat bucăți pătrate. Pe fiecare bucată se pune o caisă și se dă forma unei găluști.

Găluștile le puneți pe rând la fiert într-o oală cu apă fierbinte; în mod normal dacă sunt fierte rămân la suprafață, dar încercați una să vă prindeți de timpul potrivit. Până în 15 minute pentru fiecare tură.

Când le scoateți din oală le puneți direct în cratița în care ați prăjit în prealabil niște pesmet, cu vreo 2 linguri de zahăr tos și un praf de scorțișoară, plus 2 linguri de ulei de floarea soarelui (sau unt).

Mănânci de te faci cât un bavarez de Kronstadt. 😀

Hai, Alles Gute și ne vedem la viitoarea ediție. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.