Eu când vreau să mănânc, mănânc [ep. 7 zahăr]

Zahărul este la ora actuală inamicul public numărul 1, responsabil pentru creșterea procentului de persoane cu diabet. Discutăm în principal de zahărul adăugat în alimentație (inclusiv siropuri și îndulcitori), care înseamnă calorii multe, goale și fără nutrienți. Și care te face să vrei să mănânci și mai mult, și mai mult, pentru că e așaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa de buuuuuuuuuuun. 🙂

Limitele actuale sugerate pentru un consum normal sunt de nu mai mult de 10% din totalul caloriilor dintr-o zi. La 2000 calorii pentru un adult, asta înseamnă 200 calorii din zahăr adăugat, echivalentul a aprox. 4 linguri de zahăr sau 3 linguri și un pic de miere (aproape o gustare).

Cum să te menții în limite? Apă în loc de suc, cafea simplă, cioco neagră, mai puține prăji către deloc sau variante cu mai puțin zahăr (de exemplu eu experimentez zilele ăstea cu o rețetă de strudel de mere fără zahăr, rețeta o veți găsi aici în săptămânile viitoare), iaurt simplu în care adaugi tu fructe în loc de iaurt cu fructe (și îndulcitori) din magazin, mai puțin fastfood și mai mult gătit acasă, pentru că așa controlezi ingredientele (același lucru este valabil și pentru compoturi, gemuri și prăjituri).

O altă metodă super tehnică este să te apuci să faci meniuri zilnice și să calculezi calorii. 🙂 O să te doară capul și o să începi să reduci fără să vrei, că n-ai încotro, dacă vrei să urmezi un stil de viață sănătos și echilibrat. (Sau o să devorezi dulapul de ciocolată și biscuiți, lol)

Anul trecut am încercat să fac un experiment și să calculez zahărul consumat timp de o lună și am eșuat cu succes. 🙂 Dar citesc etichetele produselor și încerc să nu cumpăr orice de pe raft. Și cu puțină determinare și vreo câteva adrese pe la Protecția Consumatorilor, poate o să trăim să vedem etichetele nutriționale și prin cofetăriile/ patiseriile/ covrigăriile de prin .ro, așa cum prevede Regulamentul European. Partea asta e work in progress.

Citește sezonul 1, Pace, dragoste și avocado. Citește toate articolele din sezonul 2, Eu când vreau să mănânc, mănânc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.