Eu când vreau să mănânc, mănânc [ep. 8 cereale]

Grânele sunt o sursă importantă de carbohidrați, respectiv de energie pentru organism. Drept urmare nu trebuie eliminate din alimentație, doar consumate în mod inteligent. Luați în considerare că din totalul caloriilor zilnice, aprox. 45-65% ar trebui să îl constituie carbohidrații și că 1 gram de carbs este echivalentul a 4 calorii (spor la calculat! 🙂 )

În categoria aceasta intră cam toate cerealele (grâu, ovăz, secară, orez, mălai etc.) și produse precum pâine, covrigi, paste, cereale pentru mic dejun, tortilla sau lipii, popcorn, etc. Plus clasicele prăjituri, biscuiți și alte snacksuri. 🙂

USDA recomandă să ținem sub control produsele care combină făina rafinată cu zahăr, sare sau grăsimi saturate și să consumăm jumătate din produse integrale, pentru că acestea au fibre, fier și alți nutrienți. Vedeți că pe piață există și produse îmbunătățite cu vitamine (en. “enriched”), nu sunt același lucru cu integral (en. “whole grains”).

Partea bună este că pe piață în acest moment prețul produselor integrale a scăzut, drept urmare nu mai este atât de dificil să găsești paste integrale sau orez integral. Partea proastă este că au un gust cam dubios. 🙂 Eu am încercat să fac clătite cu făină integrală și am eșuat cu succes. :)))

În cazul în care vă bate gândul de diete, că se apropie vremea caldă (no bine, speranța moare ultima 😛 ), nu eliminați cu totul grânele din alimentație; reduceți, modificați, variați, dar nu eliminați. 🙂 Nu vreți să vedeți ce este acela sevraj de carbs… 😉

Citește sezonul 1, Pace, dragoste și avocado. Citește toate articolele din sezonul 2, Eu când vreau să mănânc, mănânc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.