Niște predicții despre Meta

Probabil ați citit despre cum imperiul Facebook & co și-a schimbat numele în Meta, de la metaverse. Nu și năravul. Așa că luați de aici, de la mama Omida, niște predicții.

Fb și suratele sale, pe care le trage după ea (messenger, instagram și whatsapp) și-au cam trăit apogeul de produs și cu actuala conducere nu mai au unde crește și inova. Ok, poate că o să-și mai crească piața în țări care descoperă acum internetul, dar în același timp vor continua să piardă clienți de pe piețele relevante, US și Europa. Scandalurile prin care au trecut vor duce probabil la reglementarea social media și posibil, la ruperea companiei în bucățele, lucru cerut insistent de unii congresmeni americani. Într-un viitor reglementat, utilizatorul va fi chiar el pe platformă cu nume și date de buletin (ceea ce s-a întâmplat la un moment dat, unii dintre voi știți asta), motiv pentru care va putea să răspundă penal mult mai rapid pentru porcăriile spuse sau sharuite. Lucru care în Europa se poate și acum, doar că durează până faci plângerea la poliție – știți că juridic, social media este considerat spațiu public.

Cum multă lume a folosit fb inițial pentru a se juca, după care au descoperit toți comentariile, putem presupune că vor exista unii utilizatori care vor da banii pe ochelari 3d și adidași virtuali pentru avatarul tău cel suplu și sportiv, în realitate tu fiind un obez care nu se ridică de pe fotoliu decât pentru scos mountain dew din frigider (pffff, am văzut asta într-un film, despre ce era oare?? wink wink). Dar pentru asta va trebui o masă critică de utilizatori, care fie au venituri ridicate și li se rupe de facturi, fie își cheltuie banii de iphone pe fb. Chiar și așa, după o lună s-ar putea să te plictisești, la fel cum te-ai plictisit de toate xbox, secondlife și alte cele virtuale. Că foamea trece prin stomac și e a naibii de reală.

Asta nu înseamnă neapărat că produsele vor dispărea de pe piață, cel puțin nu în viitorul apropriat. Dar utilizatorii vor începe să se uite la alte produse. Și vor petrece mai puțin timp în rețea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.