O fi energia în criză sau bunul simț?

Mai întâi ce am priceput eu din toate articolele citite: de prin vara-toamna anului trecut prețul la gaz și curent a început să crească susținut, din varii motive. Astfel, s-ar fi combinat faptul că economia a reînceput să lucreze după stagnarea inițială cauzată de impactul covid cu cererea susținută chinezească, randamentul slab al surselor eco (soare, vânt și hidro), niște avarii/ revizii, scosul din funcțiune al unor centrale atomice nemțești. Peste asta s-au suprapus presiunea la nivel UE de a trece cât mai rapid la surse eco, în practică acest lucru scumpind certificatele verzi și deja arhicunoscutul șantaj al rușilor cu vă dăm-nu vă dăm gaz.

Momentan a fost o iarnă decentă, dar să nu uităm că vara nu-i ca iarna și că s-ar putea să avem iarnă prin aprilie!

No bine. Faza e că România nu este doar importator, ci ditamai producătorul de energie. Avem Hidroelectrica, care produce doar hidro, surse verzi, acceptabile la nivelul strategiei vs. încălzirea globală. Avem Nuclearelectrica cu 2 reactoare, care au mai fost deconectate când și când, dar care au lucrat – aici este o discuție între puriști legat de cât de eco este nuclearul, dar momentan e mai acceptabil decât cărbunele. Mai avem 17% cărbune, de care va trebui să scăpăm – vedeți ce bine că am închis din mine cu ani în urmă?

Uite aici la zi producția și consumul de energie. Sau la ANRE. Carevasăzică, mai și exportăm. Și am putea și mai bine.

În aceste condiții, guvernanții noștri au preferat să scoată înainte de Crăciun niște subvenții și compensări pe care nu le pricepe nimeni și care nu rezolvă mare lucru. Pentru că firmele mici au primit facturi de 4 ori mai mari, drept urmare ceva reducere la taxa de transport și tva nu face mare lucru. Firmele mari nu au primit nimic. Populația de la case se poate ruga la Zeus, că nu prea va avea cum să se încadreze în limitele de consum, care par a fi făcute strict cu gândul la consumatorii de bloc. Șamd. Ca să nu discutăm de faptul că facturile au devenit atât de alambicate că este foarte greu să le mai înțelegi.

Ca să înțelegeți liberalizarea, între producători și clienții finali au mai apărut niște intermediari, care uneori sunt aceiași cu producătorii. De pe piața intermediarilor deja s-au retras multe firme – la gaz, din 80 au rămas vreo 20. Acum, intermediarii cumpără de la producători, direct sau de pe bursă – aici încă nu înțeleg foarte bine procesul – dar, chiar și așa, energia cumpărată este de două feluri, pe termen lung sau un fel de “de pe azi, pe mâine”/ spot – aici sunt scumpirile enorme. Dacă ai ghinionul ca intermediarul tău să iasă de pe piață, ești transferat la un alt intermediar cu prețul spot.

Ce se discută în prezent, pentru că este clar că situația duce la o criză reală și nasoală, sunt tot felul de scutiri și reduceri, inclusiv supraimpozitarea profitului firmelor. Dar logic ar fi ca producătorii din țară să nu facă speculă, respectiv să-și acopere costurile (care pot fi reduse, apropo), plus investițiile cele verzi, la fel intermediarii, astfel încât impactul extra-ul din import să fie diminuat. În același timp, pot exista modalități de reducere a consumului, mai ales în momentele cu vreme problematică.

Ultima, dat drumul la programul de case verzi, care a fost iar oprit la final de an și dublat cu unul pentru firme.

Ar fi mai logic și mai de bun simț decât să faci profit ca stat din speculă pe proprii tăi cetățeni.

PS: Dacă n-am priceput sistemul, rog cunoscătorii să îmi elucideze lacunele.

PS1: Pentru cei cu contracte încheiate la gaz în prima tură de liberalizare au început să vină notificările pentru prețuri noi. De 4 sau 5 ori mai mari! În condiții de client vechi, cu același consum.

PS2: Conform Asociației Energia Inteligentă, la gaz avem așa 2020: 57%/3%/40%, 2021: 50%/5%/45% și 2022: 30%/6%/64% (costuri/ profit operatori/ venituri la bugetul de stat). De pe profit.ro. QED.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.