Update #22 coronavirus

Corona-ce? Hai că deja știrile despre eliminarea restricțiilor sunt mai multe decât restul. Și oricum cine se mai uită pe cifre în afară de mine? Dar să trecem mai întâi prin ultimele săptămâni…

Am auzit de persoane care au făcut Delta în toamnă și Omicron în iarnă și mă întreb ce nu a funcționat. Deja nu mai poți evalua situația la modul general, pentru că ai nevoie de mai multe informații să înțelegi contextul.

În același timp strategiile de la început de pandemie trebuie adaptate situației la zi. Motiv pentru care ce merge într-o țară europeană cu vaccinare de peste 75% s-ar putea să nu meargă la noi, unde nu am trecut de 50%, cu tot cu falșii vaccinați. Speranța este ca pe termen mediu să rămânem cu un booster anual pentru grupe de risc, precum la gripă. Acesta ar fi cazul fericit.

Pe viitor țările/ regiunile performante vor fi cele capabile să răspundă cât mai rapid viitoarelor provocări; să aibă capacități de producție locale sau rapid accesibile, să aibă cercetare inovatoare, să aibă unități mobile și comunități locale educate și reziliente. Nu știu dacă are sens să investești în stocuri de măști, dar sigur ajută să te poți adapta rapid la orice va apărea.

De exemplu degeaba construiești spital regional la Brașov dacă nu dublezi cu personal calificat, pe care să îl poți mișca prin județ (cam greu când angajații tăi nu vor să se vaccineze sau așteaptă nu știu ce sporuri să-și miște curul pe teren) și dacă băștinașii nu înțeleg să tacă și să facă.

Dar e ok, eu nu cred că planeta are nevoie de noi toți, că altfel n-am fi avut covid și am fi stat toți cu burta la soare și cu un martini în față.

Da, dar uite că omicronul a grăbit, cel puțin teoretic, imunitatea de turmă, astfel că toată lumea se grăbește acum să renunțe la restricții. Sunt curioasă cum va fi în iarna viitoare, când protecția oferită de vaccin și infectări se va diminua.

Până atunci să râdem cu CCR, cel mai bun prieten al antivacciniștilor și al veniturilor la bugetul de stat (not) și cu protestatarii de serviciu, care imediat rămân fără obiectul muncii și vor trebui să se recalifice iar. Săracii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.