Tot ce mi-a trecut prin cap #Ucraina (2)

Nu ne-a pregătit nimeni pentru situații excepționale, precum pandemia sau războiul. Da, știm cifre de la istorie; mai știm că războiul este o chestie horror, dar nu ne-a spus nimeni că apropierea ca distanță a unui conflict va aduce cu ea senzații fizice și psihice, inclusiv frică și teroare. Planeta este plină de conflicte, unele în desfășurare de ani de zile (ex. Siria, Afganistan), dar hai să recunoaștem, dacă nu ne afectează în mod direct, prea puțin ne interesează.

Și așa ajungem la “dar uite ce diferit sunt primiți refugiații din Ucraina versus [altă țară în conflict]”. E normal, în primul rând că sunt vecini, în al doilea rând că sunt egalii tăi și în al treilea rând ai fi putut fi tu dacă te nășteai câteva sute de kilometri mai la est, vei empatiza diferit față de o persoană sosită de pe un alt continent. Nu are nimic de-a face cu rasismul, cum au insinuat unii. În momentul de față cele peste 2 milioane de persoane nevoite să-și părăsească țara se află în țările vecine și/sau sunt în tranzit către alte țări, majoritar europene, unde au rude sau prieteni. Același lucru se întâmplă de altfel și în țările care înconjoară alte zone de conflict activ.

Dar, sper că înțelegem toți diferența între plec de acasă în căutarea unui loc mai bun – migrație pe care am pus-o și noi în practică versus sunt nevoit să fug din cauza unui război. Și da, războiul nu discriminează, drept urmare poți să ai Tesla și bani în cont și să nu mai ai casă pentru că tocmai ți-a fost bombardată de un psihopat.

O să ne apere Nato? În cazul în care nu știați, francezii, americanii și prietenii lor se află la Constanța să joace șeptică, să stea la plajă și să cumpere rujuri de la polonezi și cehi.

Vine războiul? Poate că va veni maică, dar mai întâi trebuie să dea șpagă la vamă și să se asigure că are cauciucuri pentru drumurile noastre pușcate. De trei săptămâni fac lectură obligatorie din mulți alții care se pricep la subiect și nu am priceput eu multe, dar, ca să avem invazie terestră cel puțin, este nevoie ca toată logistica de război – tancuri, camioane și soldați să ajungă fizic din estul Ucrainei în vest, după care să treacă la noi. Sau să treacă balta cea neagră. Ceea ce nu se va întâmpla de pe azi pe mâine, doar dacă nu au descoperit ăștia teleportarea. Dronele care traversează trei țări UE și pică la Zagreb nu intră în discuție. :))

Există însă multe alte modalități prin care poți strica zenul și fengshuiul unei națiuni, care încă nu s-a refăcut după pandemie. Tocmai ce am avut o mostră de panică legată de combustibili. Există potențial în societate – plus avem și noi psihopații noștri – pentru a crea dezordine, haos și teroare, fără nicio armă, lucrând cu marfa clientului. Cu alte cuvinte vom avea ceea ce se cheamă război hibrid – știri fake, împins de tot felul de mesaje (ex. petiția cu suntem împotriva războiului și vrem neutralitate), zvonuri, sabotaje, picat de servere etc. Și vom avea și niște oportuniști din guvern care bagă ONG-urile la înaintare pentru a-și promova propria platformă de reducere pe șeștache a democrației – ce credeați, că sunt în pauză? 🙂

Sunt cel mai mare fan al cravatelor lui John Kirby, purtătorul de cuvânt de la Pentagon.

Dacă ne-am lămurit că nu se termină în două săptămâni, luați cu prăji, că asta e viața actuală și vom trece noi și peste asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.