Toată lumea cumpăra ziare. Pentru găleata de gunoi.

Când eram eu copil și exista un ziar unic și program de 2 ore la tv, toată lumea avea măcar un ziar prin casă. Habar n-am dacă se citeau știrile ălea cu producții false la hectar sau doar pagina cu decese, dar știu sigur că ziarele se foloseau la spălat geamuri. Și la găleata de gunoi. Și la ținut cartofii, la beci, iarna.

Tot pe vremea aia culegerea de Gheba, de matematică, se vindea la pachet cu propagandă comunistă – rezoluțiile partidului unic sau memoriile și realizările nemaipomenite ale vreunui ceaușescu (cu litere mici, că nu merită nicio flegmă, darmite majuscule). În teorie toată lumea citea cărți și toată lumea era as la matematică.

Vedeți voi, copiii moșului, orice informație necesită context. Orice statistică necesită context. De asta avem nevoie de cultură generală. Să pricepem contextul. De asta avem nevoie de explicații suplimentare câteodată. Să pricepem contextul. Tot de asta avem nevoie de discuții și dezbateri cu profesioniști. Să pricepem contextul. Și fix de asta ar trebui să ne reamintim să facem jurnalism, nu doar copy-paste din comunicate și bârfe de pe net.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.