#alegeri2024: Ce votăm la europarlamentare?

Bariera de anul acesta pentru candidați a fost strângerea de 100.000 de semnături; partea bună a fost că un susținător putea să semneze pentru mai mulți candidați. Prin alte țări, se poate candida cu 5000 de semnături – nu îți trebuie mult creier ca să înțelegi că aceste bariere sunt special pentru independenți și partidele mici. Dar ele pot fi modificate în următorii ani, mai trebuie să ajungă și pe lista de priorități a partidelor în timp util, nu pe ultima sută de metri.

No bine, cine a reușit să depună semnături și dintre cine vom alege la scrutinul din iunie?

PCR – Partidul Comasat Român, adică PSD-PNL-aceeași mizerie: lista o deschid Tudose și Rareș Bogdan, Firea este la numărul trei, brașovencele Mânzat și Mara Mareș par a fi pe locuri neeligibile. Brătianu, în mormânt, își face harakiri pe repeat.

Forța Dreptei (USR & Friends) și Reper au liste cu oameni (mai) normali la cap.

Independenți: Nicu Ștefănuță de la Sibiu a reușit să depună semnăturile și vrea mandatul al doilea, cu focus pe politici verzi; un al doilea independent este Vlad Gheorghe.

UDMR: cred că este unul dintre cele mai îngust la minte partid de pe planetă, care cât de curând nu va mai face pragul, de tăntălăi ce sunt, dar văd că vor la Bruxelles.

Extremiștii: panaramele rusești AUR, SOS, nu știu ce alianță socialistă și alte vome: Florin Călinescu pe lista unora care se cheamă diaspora unită – mă scuzați, s-a mutat din țară, că nu sunt la curent??? (cică nu ar fi fost validat). În rest rămâne cum am stabilit, toate zoaiele naționaliste și conspiraționiste vor la Bruxelles, ca să-i distrugă pe ăștia (cu nervii) direct la sursă.

Există o vorbă pe la noi, că dacă vrei să scapi de un prost, îl înaintezi în funcție. În lumea politică, acest lucru a însemnat trimisul la Bruxelles. Pe post de europarlamentar, căci pentru joburile plătite trebuie totuși un minim de competență. Faza absolut fantastică este că dacă vrei să te angajezi în domeniu, pe cel mai prost job, ai nevoie de un CV beton, cu minim două limbi străine, experiență, internshipuri șamd. După atâția ani, în continuare apar nume absolut dubioase, de incompetenți, pe liste, ca apoi să ne plângem de legislația votată, lista PCR fiind un exemplu elocvent.

În mandatul 2019-2024 România a avut 33 de europarlamentari – lista completă aici. Printre ei s-au regăsit loaze precum Grapini, Rareș Bogdan, Tudose sau extremistul de Terheș, dar și morți-politic-dar-încă-vii precum Dan Nica, Băsescu, șamd.

În plus, România primește un comisar european. Până acum a avut 4 comisari, posturi care se negociază între țări: Leonard Orban la multilingvism (2007-2010), Dacian Cioloș la agricultură și dezvoltare rurală (2010-2014), Corina Crețu la politică regională (2014-2019) și Adina Vălean, la transport (2019-2024). În ultimul mandat să nu uităm că România nu a reușit să ajungă în Schengen terestru, deși este (oare??) o prioritate maximă pentru țară. Nici chiar un comisar la transport nu poate să combată prostia clasică românească…

Votăm la europarlamentare în 9 iunie, laolaltă cu alegerile locale.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.