#alegeri2024: Consiliul local și județean Brașov

Oamenii își aleg prin vot reprezentanți în Consiliul local (consilieri locali) al localității de reședință – comună, oraș sau municipiu. Și își aleg prin vot reprezentanți în Consiliul județean (consilieri județeni) al județului de reședință. Precum și primarul localității și președintele județului.

Adică primești patru buletine de vot, pe care le ștampilezi conform opțiunii.

Prefectul nu se votează, dar instituția ca atare este reprezentatul guvernului în teritoriu și cel care are grijă ca toate instituțiile publice și cele două consilii să-și îndeplinească atribuțiile față de cetățeni. No bine, în teorie, că în practică prefectura este o irosire de bani și o sinecură politică. Ajungi prefect pentru că ai muncit frumos la partid și ai fost recompensat, după ce a ajuns partidul la guvernare; la fel, subprefect sau pe un job călduț la stat. Pierzi timpul în următorii ani cu ședințe foto cu presa la diferite comisii și comitete, în timp ce nu ești capabil nici măcar să-și zugrăvești sediul.

Sper ca băieții ăia cu reforma statului să ia toate instituțiile la rând și să vadă pe unde mai tăiem, că din când în când mai este nevoie și de o curățenie prin sistem, precum eu, lunar, în dulapul de haine.

Ce votăm la Brașov anul acesta?

Consiliul Local:

În CL Brașov sunt 27 de consilieri locali, care decid direcția și bugetul municipiului Brașov. Și cum toată lumea din satele din jur lucrează, își face cumpărăturile și își aduce plozii la școală aici, CL Bv decide implicit și pentru zona metropolitană Brașov. O paranteză, avem nevoie de regândirea administrației locale, pentru că iată, practica a depășit teoria și legislația nu mai face față realității; nu putem avea dezvoltare unitară cu nu știu câte consilii locale pe o zonă metropolitană și, în același timp, e absurd să cheltuim bani la dublu pe niște loaze de la partid, care de multe ori votează contra dorințelor populației locale. Închis paranteza. În actualul mandat am avut 12 consilieri USR, 11 PNL și 4 PSD și, de facto, o majoritate PNL-PSD care a blocat cam toate proiectele primarului usrist.

La actualele alegeri și-au depus candidaturi 10 partide, cu liste de consilieri, printre care PCR – Partidul Comasat Român psd-pnl propunând o listă comună, care îi cuprinde printre alții pe Dan Ghiță, omul de casă al lui Scripcaru și Sorin Bâscă, care probabil se visează șef pe la Direcția fiscală, UDMR, care comunică doar cu publicul lor captiv și o listă lungă de partide extremiste, care nu ne interesează.

Variantele de vot anul acesta sunt fix două: Alianța electorală Uniți pentru Brașov, adică USR & friends și URS.PDF, partidul nou înființat al deputatului Tudor Benga, care propune o listă de 5 persoane (singurul la care am comentarii este mister Corbu). Orice altceva votați, înseamnă blocarea CL pentru încă patru ani sau reîntoarcerea la mafia lui Scripcaru.

Cât despre candidatura independentă a doctorului Grigorescu, singura întrebare pe care să i-o puneți este “Ce v-a reținut să faceți spitalul ăla despre care tot vorbiți cel puțin din 2015 încoace?”, că uite, doamnele de la Dăruiește Viața au reușit să facă spital, din donații și sponsorizări, fix în aceeași perioadă și fără să fie în CL.

Liste complete aici.

Consiliul Județean:

Deși ne doare pe toți dezvoltarea județului, interesul partidelor pentru CJ nu pare atât de mare. Sau, no bine, o fi mai greu să strângi semnături, că trebuie mai multe. În actualul consiliu am avut 34 de mandate, distruite între PNL, USR-Plus, Pro România și PSD, o majoritate atât de confortabilă pentru președintele Veștea, încât acesta și-a permis să plece pentru un an ministru la București, după care să revină candidat pentru un nou mandat, pe care speră să îl câștige fluierând.

Drept urmare avem liste de candidați de la PSD și PNL, adică PCR pe două liste, că cică aici sunt concurenți (ați râs, da?!!), avem UDMR, avem Alianța Dreapta Unită și mai avem doi extremiști, plus un independent, un tip tatuat de 28 de ani, care zice că e antreprenor și reciclează niște idei de pe la alții – who dă faq is this și cum a strâns semnăturile, dacă pot să întreb??!!!

Sunt fascinată de faptul că dl. Oprică vrea să fie consilier județean, motiv pentru care mai nou plătește cotizație la psd; și de Leonte, care mai nou e penelist? Pe scurt, rotirea cadrelor, un obicei sovietic, adus la rang de artă de către neo-comuniștii locali. În continuare cred că maxim 2 mandate ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru orice funcție publică.

În altă ordine de idei, și aici votăm Dreapta Unită, nu pentru că ar fi ei cei mai cei din județ, dar pentru că vrem ca Rupea, Făgăraș și toate satele din județ să aibă aceleași servicii ca Brașovul. Și cafea la 9 lei, la birtul de cartier.

Liste complete aici.

Consilii locale din județ:

Pentru că Brașovul o fi gaura din kurtoș, dar alegeri locale sunt în toate localitățile din județ, câteva comentarii, după ce am frunzărit lista candidaturilor.

Dacă o să vă mirați de procentele extremiștilor de la AUR, să știți că au reușit să strângă semnături în majoritatea localităților; indiferent că unele sunt făcute la xerox, este o realitate faptul că se adresează publicului din rural și că lucrează strategic, mai bine decât alte partide cu pretenții. De asemenea, am văzut localități în care opțiunile sunt între AUR și PSD sau PNL, adică între rău și foarte rău. Cum să dai vina pe oameni că nu ies la vot, dacă ei nu au ce să aleagă?

Precum în mai toate țările central și est-europene, și la noi există un decalaj mare între zona urbană și peri-urbană (ex. metropolitana Brașov) și restul din rural și urban mic, decalaj care tinde să crească, cu polarizare între locuitorii acestor zone. Lucrul acesta va avea efecte asupra tuturor rundelor de alegeri, inclusiv locale.

Chestii amuzante: Forumul German mai are echipe prin Făgăraș și Rupea și aproape deloc în Brașov (dacă îl scoatem din ecuație pe nea Mace); fieful UDMR Brașov este Săcele; Alianța Maghiară din Transilvania (extremiștii cu autonomia) au candidați la Apața; Partida Romilor are candidați la Făgăraș, dar nu are pe nimeni la Săcele; Partidul DAC are un candidat la Șinca (de la grote li se trage, lol); REPER-ul lui Cioloș are candidat la Bod și URS.PDF are 3 candidați la Sânpetru; făgărășenii pot să mai voteze un partid local, Partidul Viitorul Țării Făgărașului, care se declară de dreapta.

Opțiunile pentru primar și președinte le discutăm separat. Că mai este și mâine o zi.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.