Stupidphone

Am crezut și eu, ca mulți alții, că telefonul cel deștept, smartphone-ul, o să ne îmbunătățească viața. Și parțial a făcut-o. Părinții mei vorbesc mai ușor și mai ieftin cu prietenii lor din alte țări. Știrile vin instant, pe notificări, dacă le mai ai activate; ca să nu uităm de ro-alertele setate să salveze vieți. Poți interacționa mult mai ușor cu instituții publice, cel puțin în teorie și îți poți plăti facturile.

Dar,

cetățenii n-au ajuns jurnaliști: chiar dacă poți filma sau poza și posta instant, asta nu înseamnă că și pricepi despre ce este vorba. Ne-am umplut de breaking news, dar, în același timp, am banalizat tot ce se întâmplă. În plus, toate evenimentele, știrile inclusiv, au nevoie de context, pentru a avea o logică.

cetățenii nu sunt mai activi: de exemplu, poți folosi telefonul ca să trimiți un incident la primăria locală; pentru că ai noștri sunt ca brazii, la un moment dat erau vreo două sau trei site-uri, aplicații și hărți, care toate făceau același lucru. Dar la îți folosește, dacă răspunsul instituției este unul generic și dacă aceasta bifează, ca primarul, fără a rezolva problema de bază?

cetățenii nu sunt mai informați: oamenii sunt loviți cu o cantitate atât de mare de informații, reale sau false, că, cel puțin din 2015 încoace, îți trebuie două doctorate și un masterclass să mai ajungi la informația corectă. Fără informații reale, nu poți lua decizii adecvate.

cetățenii nu sunt mai relaxați: anxietatea bate relaxarea, în ciuda divertismentului la un click distanță și al tonelor de aplicații de mindfullness și meditație.

cetățenii nu sunt mai educați: repetați cu voce tare: tiktok nu este educație.

Sunt două grupuri țintă extrem de vulnerabile în ce privește smartphone-ul în momentul de față: primul sunt copiii, care chiar dacă s-au născut într-o eră tehnologică, încă nu au discernământ și nici cunoștințele și abilitățile necesare pentru a se proteja; al doilea sunt vârstnicii, care sunt la fel de naivi în ce privește tot ce există pe internet (plus că degradarea neuronală nu ajută în acest caz).

Una din soluții este educația, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Doar că mai trebuie și să prioritizăm acest lucru în discursul public.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.