La Atac în orașul verde

S-a rebranduit magazinul Auchan din Bartolomeu în Atac, magazin cu prețuri mici. Ca să cumperi mai ieftin, cu vreo 50 de bani, trebuie să cumperi minim 3 bucăți de produs. Noi am aruncat un ochi peste sortimente și prețuri și nu ni s-a părut neapărat ieftin și convenabil, ca să merite un drum până în Bartolomeu.

Dar ca exercițiu, presupunând că ai face ceva economii la produse de bază, 3 kg de făină, cu 3 de zahăr, 3 sticle de ulei și încă niște mărunțișuri – fără carne și legume – înseamnă 10 kile dintr-o lovitură, cam greu de transportat cu mâna și transportul public, drept urmare te duci la cumpărături cu mașina.

Practic, în orașul verde, un magazin de shopping cu mașina tocmai s-a rebrandat în magazin de obligatoriu cu mașina că altfel nu ai cum căra marfa cumpărată la volum. Mersul cu mașina este opusul mersului cu transportul public, deci fix ce nu vrea orașul verde.

La fel, ca să cumperi minim 10 kilograme, într-un magazin de sute de metri pătrați, în care pierzi o oră doar să găsești produsele la raft, este clar că nu poți să-ți faci cumpărăturile în pauza de prânz, fugind de la servici. Ceea ce înseamnă, logic, că shoppingul se va face în weekend, sâmbăta și duminica, când nu lucrezi sau înainte/după servici. Probabil după. Drept urmare este complicat să închizi magazinul în weekend sau să faci program în cursul săptămânii până la ora 6 pm, dacă majoritatea termină programul la ora 5 și au nevoie de minim 30 de minute de trafic și vreo oră la cumpărături în magazin.

În același timp, poți să vrei tu consum de la magazine mici de cartier, dacă pe tot bulevardul găsești doar farmacii și superbet.

No bine, etichetele sunt frumoase, unele chiar verzi și este foarte ușor să debitezi tot felul de tâmpenii la televizor. Dar politica publică nu o poți face după cum te-ai trezit dimineața. Și nici în beneficiul unei firme sau partid, și nici pe termen scurt. Dacă nu reușim să privim lucrurile contextual, pe termen lung și cu o analiză reală în spate, singurul lucru verde în Brașov va mai fi cerneala de scris articole piaristice pe net. La 3 articole, 50 de bani reducere pe bucată.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.